När kanslern kom till stan
avULM.
Nyckelordet? Deutschland.
Det är fest i Ulm. Närmare fem tusen flockas på torget utanför den monumentala stadskyrkan för att lyssna på Angela Merkel, eller ”Angie” som hon kallas av sina fans. Dubbelt så många som på Steinbrücks framträdande i nästan lika stora Esslingen härom dagen. Men så är det också en förbundskansler som kommer till staden.
Merkel utstrålar lugn och know-how, som alltid. Hon är ingen agitator. Politikern Merkel är ägnad att leda ett land, inte käbbla med oppositionen om hyresreglering och marginalskatter. På scenen står Angela Merkel, Kanzlerin der Bundesrepublik Deutschland.
– Kära medborgare i Ulm, jag har kommit för att tala till er. Det är en allvarlig tid. Vi har alla sett de fruktansvärda bilderna från Syrien. Döda kroppar. Barn. Regeringen, utrikesministern och jag, arbetar tillsammans med våra kollegor för att hjälpa det syriska folket, inleder hon.
Merkel är statsmannamässig. Pratar gärna om oroshärdar i Mellanöstern, men håller sig för god för att gå i polemik med sin motståndare Peer Steinbrück. Faktum är att hon undviker att över huvud taget nämna honom vid namn. Enda gången det hettar till är när kanslern nämner de lägstalöner på 8,50 euro i timmen som SPD vill införa.
– Arbetsgivare och fackförbund förstår sig bättre på löner än vad politiker gör, ryter hon, som en annan gråsosse.
Poliser överallt.
Den politiska strategin är uppenbar: minsta möjliga konfrontation. Allt fokus på regeringens förmåga och angelägenheter. Och förbundsrepubliken, i hjärtat av Europa. Merkel basar över CDU, men framför allt leder hon Tyskland.
Deutschland, Deutschland, Deutschland.
– Det är ett bra land vi har. Sedan mer än 60 år lever vi i fred, i ett enat Europa. Vi har Europas lägsta ungdomsarbetslöshet. Vi tillverkar de bästa bilarna och de bästa maskinerna, säger hon, som för att påminna väljarna om deras sits.
Anita Sommer som bor i Ulm har ett gott öga till förbundskanslern.
– Det är bra att det sitter en kvinna vid makten. Däremot tycker jag att hon borde bry sig mer om de funktionshindrade, säger hon.
Om hon går och röstar vet hon inte än.
– Jag skulle gärna se Merkel som kansler fyra år till. Men jag bryr mig inte så mycket om politik, säger hon.
Anita Sommer vill att vården ska få mer resurser. ”Alla blir vi gamla en dag”, säger hon.
Att färre masar sig till vallokalen om tre veckor behöver inte nödvändigtvis vara ett problem för Merkel. Vissa hävdar att hon ägnar sig åt så kallad ”asymmetrische Demobilisierung”, enkelt uttryckt att avstå från att yttra sig i kontroversiella frågor och på så vis göra det svårare för motståndaren att mobilisera sina väljare. Vilka partier som gynnas av ett lägre valdeltagande är dock alltid svårt att förutse.
Den socialistiske hunden ”Max aus Ulm” med sin husse Gregor Schnürle kommer nog inte att rösta på Merkel.
”Angie” avslutar ändå med en uppmaning till de församlade.
– Nu handlar det om att vi alla är inbjudna att fatta ett beslut. Om hur vi föreställer oss Tysklands väg de närmaste åren. Jag vill gärna arbeta fyra år till som förbundskansler för Tyskland!