Startsida / Inlägg

Duellen blev ingen urladdning

av Pontus Ahlkvist

BERLIN.

Duellen mellan Tysklands förbundskansler Angela Merkel och utmanaren Peer Steinbrück blev inte den urladdning många hoppats på.
NSA-skandalen och regeringsfrågan blev de hetaste ämnena i debatten – som enligt de flesta föll ut till Steinbrücks fördel.
Men att det skulle räcka för att vända opinionen är svårt att tänka sig.

”Jag hoppas bara att han inte låter sig provoceras. För den som låter sig provoceras förlorar.”
Så löd Gertrud Steinbrücks råd till sin make Peer inför tv-duellen mot Tysklands förbundskansler Angela Merkel i går kväll. Och på det stora hela tog den socialdemokratiske utmanaren sin hustru på orden. Men bredvid Merkel – lugnet själv – är det svårt att inte framstå som en högljudd bråkstake.

Peer Steinbrück är en skicklig debattör, rapp i replikskiftena, alltid med svar på tal. Angela Merkel är betydligt mer försiktig. När hon fick frågor om NSA-affären, som varit en het potatis under valrörelsen, hade hon svårt att ge några vettiga svar.
Avlyssningsskandalen blev också, tillsammans med skatterna och regeringsfrågan, den största stötefrågan under den direktsända duellen i går.
– Jag handlar inte först och tänker sedan, utan tvärtom, sa Merkel som svar på kritiken att hon varit passiv efter att skandalen uppdagats.
Svaret imponerade inte på SPD-ledaren, som hånade Merkel för att hon sagt ”jag avvaktar” på en presskonferens om NSA-affären.
– Det handlar om brott mot den tyska författningen. Jag hade förväntat mig mer av en tysk förbundskansler, sa han.

Under valkampen har Steinbrücks socialdemokrater riktat stenhård kritik mot systemet med privata sjukförsäkringar, som man menar delar in befolkningen i ett a-lag och ett b-lag. När Steinbrück fick frågan om hur han själv var försäkrad – privat – kom han så ur balans för första och enda gången.
Mot slutet av debatten kom diskussionen om regeringsalternativen upp. Då hettade det till igen.
– Jag vill inte sitta i en sådan regering, svarade Steinbrück bestämt på frågan om han kunde tänka sig att sätta sig i en regering under Merkel.
– Ingen strävar heller efter det, svarade hon.

Steinbrück satsade under hela duellen på att måla ut Merkel som idéfattig och sävlig. Enligt ARD:s tittarundersökning var det också han som vann debatten. Men att det skulle räcka för att övertyga någon majoritet av de 20 miljoner tv-tittarna som följde sändningen – det är svårt att tänka sig.

Texten är också publicerad i Aftonbladet 130902.

Information

Denna blogg är inte längre aktiv. För en lista på aktiva bloggar, gå till bloggar.aftonbladet.se.

Sök

Arkiv

Kategorier

  • Tjänstgörande redaktör: Mikael Hedmark, Sebastian Laneby
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB