Startsida / Inlägg

Steinbrück utpressad om städhjälp

av Pontus Ahlkvist

BERLIN.
Den tyske kanslerkandidaten Peer Steinbrück ska ha blivit utpressad.
I ett anonymt brev till toppolitikerns fru anklagas paret för att ha anlitat svart städhjälp i Bonn i slutet av 90-talet.
Familjen Steinbrück nekar till uppgifterna och kallar utpressningsförsöket för ”skamligt”.

”Varken en kanslerkandidat för SPD eller en förbundskansler får vara möjlig att utpressa”.
Så löd innehållet i ett brev till Gertrud Steinbrück – hustru till Peer Steinbrück, som om två veckor utmanar Angela Merkel om posten som Tysklands förbundskansler.
Enligt tidningen Bild anklagar den anonyme brevskrivaren paret Steinbrück för att ha anlitat svart städhjälp i slutet av 90-talet, då familjen var bosatt i Bonn. Gertrud Steinbrück ska också ha hotats att få sin man att hoppa av valrörelsen och dra tillbaka sin kandidatur.

1999 flyttade paret Steinbrück till den tidigare västtyska huvudstaden Bonn, efter att Peer Steinbrück valts till näringsminister i delstaten Nordrhein-Westfalen. Enligt utpressaren ska paret då ha anlitat en filippinsk kvinna som städhjälp, skriver Bild. Kvinnan, vars make arbetade som trädgårdsmästare på filippinska ambassaden, städade sedan tidigare hos Gertrud Steinbrücks mor Marie-Luise.

Efter flytten till Bonn tyckte Marie-Luise Steinbrück att hennes dotter och svärson behövde avlastning och föreslog städning en gång i veckan under ett halvår, som en inflyttningspresent. När de sex månaderna hade gått ska Gertrud Steinbrück enligt egen utsaga ha erbjudit kvinnan ett anställningskontrakt – något som hon inte kunde teckna, eftersom hennes man förlorat sitt jobb och därmed hela familjens uppehållstillstånd i samband med att ambassaden flyttade från Bonn till Berlin.
– Det berörde mig verkligen. Trots det var jag tvungen att säga till henne att jag naturligtvis inte kunde anställa henne svart. Som tröst gav jag henne 500 D-mark, säger Gertrud Steinbrück till Bild.

Peer Steinbrück reagerar starkt på utpressningsförsöket.
– Medborgarna kan vara säkra på en sak, och även gärningsmannen ska veta detta: paret Steinbrück är inte utpressningsbara. Och vi låter oss inte utpressas, säger han, enligt Bild.
Med två veckor kvar till valet – och därtill ett rejält försprång för Angela Merkel – kunde uppståndelsen knappast ha kommit mer olägligt för Steinbrück.
Den okände utpressaren söks nu av den tyska federala polisen Bundeskriminalamt.

Information

Denna blogg är inte längre aktiv. För en lista på aktiva bloggar, gå till bloggar.aftonbladet.se.

Sök

Arkiv

Kategorier

  • Tjänstgörande redaktörer: Frida Westergård, Love Isakson Svensén och Nils Höglander
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB