Startsida / Inlägg

Florida förbereder sig för orkanen

av Carina Bergfeldt
Förstasidan på Tampa Bay Times idag.

TAMPA. Isaac tilltar i styrka.
Så gör även republikanerna.
Nu arbetar Tampa febrilt med att garantera de boendes – och de 50 000 besökarnas – säkerhet.

Detta är dagen.
Så inleder Tampa Bay Times artikeln som dominerar hela första sidan på dagens tidning.
”För 1 600 kilometer och en vecka sedan var den här stormen bara en fuktig punkt på kartan. Men den växte till en tropisk cyklon för att till sist bli en storm med ett namn: Isaac” skriver tidningen och konstaterar att de som för tillfället befinner sig här i Florida vaknar upp i en stat där ”nästan vad som helst kan hända” i dag.
Senast en orkan drog in över Tampa på Floridas västkust var 1921, när Tarpon Springs-orkanen orsakade stor förödelse. $10 miljoner dollar då, motsvarande $92 miljoner dollar nu.

Dystert besked på tv:n.

När man slår på tv:n bekräftas tesen att det kan bli ganska illa.
The Weather Channel bevakar stormens framfart minut för minut och twitterbilder från tittare i Key West har haglat in. Där går Isaac just nu fram med en hastighet av 105 kilometer i timmen. Hit till Tampa kan den komma senare i dag.
Orkanvarning har utfärdats, guvernören Rick Scott manar folk att vara förberedda, på tv:n rullar en lista på vad man bör införskaffa för att klara sig den närmaste tiden (ett helt tv-inslag handlar om hur du på bästa sätt behåller ström i din mobiltelefon så länge som möjligt) och i Tampa finns sandsäckar att hämta för boende i stadens mest översvämningsbenägna delar.

Köerna ringlar långa från Key West mot fastlandet. FOTO: AP

Men hur allvarligt kan det då egentligen bli?
Ja, det finns enligt meteorologerna fyra olika alternativ, som målar upp allt ifrån ”bara” mycket kraftigt regn och vindar till betydligt värre, med det förstnämnda som det mest sannolika alternativet. Oavsett är det klart att det kommer att bli riktigt, riktigt blött och blåsigt här om ett par timmar.
Men för Louisiana, New Orleans, är det ett än mera dystert besked. Samtliga fyra prognoser säger att det är sannolikt att orkanen på tisdag kommer dit och de flesta uppgifterna säger att den kommer in över staden med en hastighet av 170 kilometer i timmen.

En kvinna kämpar sig fram i Port-au-Prince, Haiti. FOTO: AP

På katastrofdrabbade Haiti orsakade Isaac stor förödelse igår, då minst fyra människor, varav en tioårig flicka, dödades av fallande föremål och hus som rasade samman. Även på Kuba och i Dominikanska Repubiken var det rejäla vindar och skador, men än så länga inga dödsfall rapporterade.

http://youtu.be/FJrqvy4DRsc

Och här i Florida tar politikerna inga risker. Hela första dagen på konventet är inställt, vilket innebär att RNC-deltagarna bland annat går miste om en spelning av rockarna Lynyrd Skynyrd. Ann Romneys tal, som skulle hållas på måndagen, hade redan flyttats till tisdagen och man försöker nu pussla ihop att så många av måndagens talare som möjligt ska få prata senare under veckan. Att ställa in hela konventet är dock ”inte ett alternativ” säger de ansvariga för att lugna delegaterna.

Vi kommer att fortsätta uppdatera hur det går med vädret hela dagen, här på bloggen och på aftonbladet.se.

  • Tjänstgörande redaktör: Mikael Hedmark, Sebastian Laneby
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB