Startsida / Inlägg

Meet Matt

av Carina Bergfeldt
Mannen jag satt bredvid på planet gav inte mycket för den här födelseattesten som Obama visat upp. FOTO: AP

TAMPA. Elva timmar i en liten flygande konservburk senare är jag framme i Tampa.
Fantastisk resa, särskilt de senaste tre timmarna, då jag satt bredvid Matt.
Matt log brett när jag berättade att jag skulle besöka republikanernas konvent, men såg närmast illamående ut när han fick veta att det sedan var en vecka med demokraterna som gällde.

På tre timmar berättade han följande (observera att det här alltså är en återberättelse av hans åsikter, inte mina eller den tidning jag jobbar för):

1. Det finns inga bevis för att Obama verkligen är född i USA. Alla papper är förseglade, hemlighetsstämplade. Anledningen är att Obama inte är född i USA. Att alla hans papper från skolåren, varenda litet betyg och omdöme som någonsin skrivits om honom har samma förklaring: Obama var här i USA som utbytesstudent, och det skulle avslöjas om hans papper visades.

2. Mitt Romney vet detta, och han väntar bara på sin chans. Ett par dagar innan valet kommer han att lägga fram sina skattedokument som han vägrat att visa, och säga till Obama på en presskonferens att ”här är mina skatter, du får dem i utbyte mot dina skolpapper.” Här kommer Obama att ge upp, eftersom han då avslöjas.

3. De senaste fyra åren har varit förödande för USA, då människornas grundläggande frihet har förintats. Obama vill ta ifrån befolkningen deras grundläggande rättighet att bära vapen, vilket är bland det värsta Matt kan tänka sig. ”Människor som dödar inbrottstjuvar är hjältar i mina ögon. Det är inte vapen som dödar människor. Människor dödar människor. Kommer någon och står vid min dörr och ska ge sig på min familj, då kan du tro att jag kommer skjuta dem.”

4. Matt planerar, tillsammans med sin morbror, att köpa en husbil och bunkra den, för USA:s och världens framtid är på väg att bestämmas nu, och om skiten brakar loss och de måste fly landet så ska de ta husbilen till Kanada.
”Eller så kommer jag till Sverige” sa han.
”Det blir lite problem med det där med att bära vapen då” svarade jag.
Han tittade på mig oförstående och sa:
”Men ni har ju delat ut vapen till alla era invånare. Det har jag läst.”

5. Vi bytte sedan ämne och pratade om Ron Paul. Jag berättade att han hade en väldigt aktiv fanbase i Sverige, och Matt berättade att han var övertygad om att Ron Paul på torsdag kommer att knipa de fem staters röster som han behöver för att bli en republikanskt kandidat vid sidan om Mitt. Och att när han väl kommer upp på scenen kommer Ron Paul att krossa både Romney och Obama, vilket de vet, och därför motar de bort honom.

6. Efter Ron Paul gled ämnet återigen in på vapen, skjutningen i Denver, för att vara exakt. Matt berättade att det finns mycket mer bakom den historien än vad som publicerats i media. Det hör, menar han, på något sätt ihop med att skyttens far skulle ha varit vittne i en stor ekonomisk rättegång.

7. Så frågade jag vad han tyckte om Obamas hälsoreform och Matt berättade hur vansinnigt det var. ”Naturen brukar lösa det där med fysiska problem av sig själv och det är inte bra att vi fipplar för mycket med moder jord”. Jag frågade var gränsen dras och tog upp exemplet njurtransplantationer. Matt berättade att de som behöver dem ”är ändå folk som dricker för mycket… jag menar, man får inte bara njurproblem.”

8. Ämnet gled över på ekonomi. Jag berättade om svenska skattesatser och Matt förklarade att han som egen liten företagare, tyckte att det var vansinnigt att han skulle betala sjukförsäkringar för sina anställda, ”som att det var hans problem att de blev sjuka eller var för lata för att jobba”. Han sa sedan att det var självklart att problem skulle lösas genom att sänka skatter och såg det som en av fördelarna med att vara egen företagare, att hitta sätt att komma undan så många skatter som möjligt.

9. Sedan landade vi och resan var över. Jag satte på mobilen och fick ett sms om att Neil Armstrong dött. Jag berättade detta för Matt, som blev förfärad och sa ”men han blev ju precis av med sina medaljer”. När vi förstod varandra om att det var Neil och inte Lance så berättade Matt att det även fanns en hel del bakom månlandningen som aldrig kommit till ytan, innan han skrattade och sa ”jag gillar konspirationsteorier”.

Vi skakade hand, tog farväl, jag hämtade min hyrbil och tänkte att det blir nog två spännande veckor vi har framför oss här på bloggen, med alla dessa fascinerande människor man kommer att möta.
Hoppas att du hänger med.

HÄR är för övrigt en video som diskuterar just Ron Paul, som både Matt och en bloggläsare rekommenderade.

  • Tjänstgörande redaktörer: Love Isakson Svensén, Frida Westergård och Nils Höglander
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB