Startsida / Inlägg

Mitt Romney – på 30 sekunder

av Carina Bergfeldt
Mitt Romney. FOTO: AP

Barndom
Willard Mitt Romney föddes den 12 mars 1947 i Detroit, Michigan. Han
växte upp i det välmående samhället Bloomfield Hills, som år efter år
hamnar på topp fem-listan över ”USA:s rikaste samhällen med mellan 2
500 och 9 999 invånare”.
Medelinkomsten i Bloomfield Hills är 1,4 miljoner kronor per familj och år, men pappa Romney var bilhandlare och familjen hade en betydligt större förmögenhet än så.

Studietid & tidig karriär
Romney gick i allmän skola sina sju första studieår. Efter det blev det prestigefyllda Cranbrook, sedan Brigham Young University, Harvard Law School och Harvard Business School. Romney grundade efter studietiden riskkapitalbolaget BainCapital och gjorde där en förmögenhet på lånefinansierade uppköp. Hans privata förmögenhet uppges i dag vara cirka 1,5 miljarder svenska kronor.

Familjeliv
Redan under high school-tiden på Cranbrook blev Mitt Romney kär i Ann Davies. De valde dock att vänta med äktenskap och Romney följde i sina förfäders fotspår och åkte på en 30 månader lång missionärsresa till Frankrike. När han kom hem igen, 1969, gifte de sig. De har fem söner: Tagg, Matt, Josh, Ben och Craig.

Politik
Att det skulle bli en politisk bana för Mitt stod klart tidigt. Hans far, George Romney, var själv presidentkandidat 1968 men förlorade mot Richard Nixon. Även hans mamma försökte sig på en politisk karriär när hon kampanjade för en plats i senaten 1970. Mitt Romney själv blev guvernör i Massachusetts 2003 och gjorde sitt första försök att bli republikanernas presidentkandidat 2008, då han förlorade mot John McCain. Presidentkampanjen då uppskattas ha kostat cirka 770 miljoner kronor. Av dessa plockade Romney 315 miljoner kronor ur egen ficka.

Presidentvalet
I juni 2011 försökte han igen, och i maj 2012 stod det till sist klart att han skulle ha tillräckligt många röster för att bli partiets officiella kandidat. Den 11 augusti utsåg han Paul Ryan från Wisconsin som sin blivande vicepresident, om han skulle vinna valet.

Romney är mormon och medlem i Church of Jesus Christ of Latter-day Saints – inte att förväxlas med Fundamentalistiska Jesu Kristi Kyrka av Sista Dagars Heliga.
Han har öppet och i väldigt starka ordalag kritiserat ”Obamacare”, men har själv drivit igenom en liknande hälsoreform i Massachusetts.
Han vill sänka företagsskatten och slopa fastighetsskatten ge mer pengar till militären.
Romney är även sedan 2005 abortmotståndare om det inte gäller graviditeter där antingen moderns liv är i fara, eller som är orsakade av våldtäkt eller incest och han anser att ett äktenskap ”ska vara mellan en man och en kvinna”.

 • Tjänstgörande redaktör: Johan Edgar
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB