Startsida / Inlägg

Öppet brev till Todd Akin

av Carina Bergfeldt
Ryan och Akin stod tillsammans bakom ett lagförslag om att snäva vad som innebär våldtäkt förra året. FOTO: AP

OSLO. Jag hittade precis det här.
Det träffade rakt i hjärtat.
Nedan, en översatt, förkortad, variant.
Originalet finns HÄR.

”Tror du verkligen att våldtäktssperma
är annorlunda än kärlekssperma?”

Käre Todd Akin,

Klockan är två på natten och det är omöjligt att sova, här i Kongo. Jag är i Bukavu för att hjälpa de hundratals, tusentals, kvinnor som har våldtagits och torterats i det här kriget utan slut.

Jag är i Kongo, men jag hade kunnat skriva det här brevet från USA, Sydafrika, Storbritannien, Egypten, Indien… Jag kunde ha skrivit det här brevet från vilken stad eller by som helst där någon av en halv miljard kvinnor världen över kommer att utsättas för en våldtäkt.

Herr Akin, dina ord har hållit mig vaken.

Som en människa som har överlevt en våldtäkt försöker jag hämta mig från ditt uttalande. Du vet inte vad det innebär att bli våldtagen. Du använder uttrycket ”legitim våldtäkt” som om det vore ett alternativ till en illegitim våldtäkt. Låt mig försöka förklara vad det gör med kropp och själ och hjärta hos de miljoner kvinnor som våldtagits. Det är som att våldtas på nytt. Det du säger, det underliggande budskapet, är att kvinnor och deras upplevelser kan man inte lita på. Det du säger är att för att förstå vad en våldtäkt är, krävs en högre och klokare auktoritet som ska definiera. Det gör att vi känner oss lika ensamma och maktlösa som i våldtäktsögonblicket.

När du, Paul Ryan och 225 andra började leka med ord, och myntade uttrycket ”tvångsvåldtäkt” så innebär det att andra våldtäkter inte sker genom tvång. Det gör att vi översköljs av minnen från ögonblicket då vi våldtogs, då en person olovligen bestämde över våra kroppar, använde dem, utnyttjade dem. Ni kanske leker med ord, men ni leker också med själar som redan trasats sönder.

Nu säger du att du ”sa fel” när du hävdade att en legitim våldtäkt inte kan sluta i graviditet. Jag undrar… Tror du verkligen att våldtäktssperma är annorlunda från kärlekssperma? Att någon mystisk religiös process sätter igång och att våldtäktssperman självförstörs? Eller insinuerade du här att det är våra kroppar som är ansvariga för att förstöra våldtäktssperman? Betyder det att vi, om vi blir gravida, inte blev våldtagna på riktigt?

Jag vill att du nu ska föreställa dig att du ligger hjälplös. Föreställ dig att du är i en säng, på marken, eller i ett litet utrymme någonstans. En aggressiv människa som du inte känner igen sliter av dina kläder och fylld av hat och med våld tränger den personen in i dig så våldsamt att du går sönder. Sedan vill jag att du föreställer dig att den här personens sperma fyller dig, och att något börjar växa i dig. Du vet ingenting om det livet, avlat i hat, du vet inte våldtäktsmannens fysiska eller psykiska hälsohistoria.
När du har föreställt dig det här så vill jag att du ser framför dig hur en människa som aldrig någonsin upplevt våldtäkt går fram till dig och berättar precis hur du ska göra. Den här personen säger till dig att det där som växer i dig, mot din vilja, måste vara kvar.

Jag vet inte om du kan föreställa dig det här, (Ledarskap betyder även att ha medkänsla) men om du kan det, så borde du inse att ingen annan än personen som bär barnet borde bestämma vad som sker med det.

Nu ber jag dig, och vicepresidentkandidaten Paul Ryan, att försvinna ut ur min kropp, och ut ur min vagina. Det här är inte erat beslut.

Tillbringa er tid med att få slut på våldtäkter, istället för att definiera dem.

Hälsningar,

Eve Ensler
Bukavu, Kongo

 • Tjänstgörande redaktörer: Love Isakson Svensén, Frida Westergård och Nils Höglander
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB