Startsida / Inlägg

Tankar från Mitt Romneys tal

av Carina Bergfeldt

Tittar nu, en dag i efterhand, på Mitt Romney.
Spontana tankar från talet, som dyker upp under talets gång. Klickar ni på länken vid varje punkt kommer ni till just den delen av talet.

1. Han sa rätt om Paul Ryan den här gången, presenterade honom som ”the next vice president” istället för ”the next president”.

2. Närmast religiöst när Mitt Romney målar upp hur invandrare kastar sig på marken och kysser Amerikas jord när de flytt från Castros tyranni.

3. ”Jag önskar att Obama hade lyckats… För jag vill att USA ska lyckas.”
Vi är nio minuter in i talet och Mitt Romney har inte sagt en enda sak han faktiskt ska göra, men han har använt uttrycket ”ni förtjänar bättre” så många gånger att jag tappat räkningen.

4. ”När världen behöver någon som ska åstadkomma något riktigt stort, då behöver världen en amerikan.”
Kommentar överflödig.

5. Första riktigt berörande punchlinen.
Mitt Romney berättar hur hans föräldrar var gifta i 64 år, och att hans pappa varje dag under den tiden ställde en ros på sin frus nattduksbord, och att det var så hon förstod att han var död, det fanns ingen blomma.
När hans röst brister när han pratar om hur självklart det var för hans pappa att stötta moderns senatkampanj så känns det äkta. Och Romney behöver verkligen få kvinnor att tro att han stöttar dem, tror på dem, står bakom dem.

6. ”Jag funderade på att fråga min kyrka om de ville investera i Bain Capital, men jag vågade inte. Jag tänkte att det var illa nog att förlora investerarnas pengar, jag ville inte hamna i helvetet också”
Elegant sätt att skoja sig ur hela diskussionen kring riskkapitalbolaget Bain Capital, och de cirka 1,4 miljarder kronor han tjänade på det. Men jag undrar om folk verkligen går på hela bilden att ”tjosan hejsan vi visste ingenting och plötsligt var jag miljardär”. Han pratar om att inte skämmas för framgång, men får sin egen att låta som en ren slump. Att Romney är en slipad affärsman är ju knappast okänt.

7. ”Jag har en plan att skapa 12 miljoner nya jobb”
Blir inte ni nyfikna på planen?
Han fortsätter att presentera fem vackra steg, men hur skapas de här 12 miljoner jobben? Det tror jag många länder med hög arbetslöshet är intresserade av.
Dela med dig, Mitt.
Icke.

8. Abort avhandlades minst sagt snabbt och diskret.
Smart drag.
Vad han än sagt skulle användas på en sekund, efter hela debaclet med Todd Akins, Tom Smiths och – framför allt – vicepresidentkandidaten Paul Ryans uppmärksammade syn på abort.

9. Mitt Romney har stora problem med att få invandrarna att rösta på honom.
Noterar att han i sitt tal om att alla raser är lika mycket värda i USA till och med slänger in en version av Obamas gamla slagdänga som gjorde honom berömd 2004, att de inte finns ”USA:s svarta stater, USA:s vita stater utan att det bara finns USA:s förenta stater”.

10. Maffigt crescendo.
All in all, ganska välformulerat, eleganta små smygstick på Obama, lite brist på konkreta planer, men det här borde väl partiet vara nöjda med?

  • Tjänstgörande redaktörer: Mikael Hedmark, Jennifer Snårbacka och Fred Balke
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB