Startsida / Inlägg

Det politiska läget – land för land

av Carina Bergfeldt

STOCKHOLM. Har haft en del mailkontakt med amerikanska kollegor i dag.
De säger att hela politik- & usavalsdiskussionen i princip lagts på hyllan i landet.
Alla pratar bara om vad det är som håller på att hända med tanke på oroligheterna efter den antiislamistiska filmen.
Här är läget just nu, land för land:

EGYPTEN
Våldsamma sammandrabbningar pågår mellan polisen och demonstranterna vid USA-ambassaden.
– Polisen har nu omringat ambassaden och skjuter tårgas mot demonstranter. Medvetslösa människor bärs in på hotellet där vi är just nu, säger Nivette Dawood, Aftonbladets reporter på plats i Kairo.

LIBANON
Säkerhetsstyrkor har enligt AP öppnat eld i Tripoli efter att en arg massa försökte tända eld på en Kentucky Fried Chicken-restaurant. En person har dödats och 25 personer har skadats.

SUDAN
Flera hundra demonstranter stormade tyska ambassaden i huvudstaden Khartoum. Polisen försökte tvinga bort demonstranterna med tårgas, men en mindre grupp marscherade istället vidare till den brittiska ambassaden.

JEMEN
2 000 demonstranter som var på väg mot amerikanska ambassaden i huvudstaden Sanaa tvingades bort med tårgas  av polisen. I går brändes ambassadens flagga av ett hundratal arga människor.

IRAN
Tusentals har ropat ”Död åt Amerika” och ”Död åt Israel” i Teheran under demonstrationer efter fredagsbönen. Vissa har även bränt amerikanska och israeliska flaggor.

BAHRAIN
Över 2 000 demonstranter samlades även här och brände israeliska och amerikanska flaggor utanför en moské i Diraz, utanför huvudstaden Manama.

IRAK
Hundratals demonstranter har protesterat i Bagdads Sunnikvarter, där de ropat ”Nej, nej America! Nej, nej till Israel” och ”Vi är redo att offra oss för profeten”. I Basra samlades cirka 1 000 människor och brände flaggor. ”Frihet betyder inte att förolämpa två miljoner muslimer”.

TUNISIEN
Flera tusen demonstranter har samlats utanför den amerikanska ambassaden i Tunis. Polis rapporterar om stenkastning från demonstranterna och har svarat med tårgas.

ISRAEL
Israelisk polis säger att cirka 400 personer marscherade mot det amerikanska konsulatet i Jerusalem för att protestera mot filmen. De ska ha kastat flaskor och stenar på olisen. Fyra personer har gripits.

VÄSTBANKEN
I staden Nablus samlades 200 människor för att demonstrera mot filmen efter fredagsbönen.

SYRIEN
200 demonstranter har stått med syriska flaggor och ropade anti-amerikanska slogans utanför den amerikanska ambassaden, som varit stängd länge. Folket har stått med skyltar där det står ”Han som fördömer profeten är inte ute efter demokrati”.

AFGHANISTAN
1 500 människor samlades för att protestera i Jalalabad, där de ropade ”Död åt Amerika”.

PAKISTAN
Polis i Islamabad har ställt upp barrikader för att förhindra demonstranter från att komma in i den diplomatiska enklaven, där USA:s – och många andra länders – ambassader finns. Demonstrationer har också ägt rum i Karachi, Peshawar och Lahore, där demonstranterna ropade ”Ned med USA”.

STORBRITANNIEN
I London marscherade 250 demonstranter mot ambassaden, medan man höll upp skyltar med antiamerikanska budskap.

TURKIET
Hundratals människor har samlats i Istanbuls Beyazit Square för att protestera mot filmen. Protesten är arrangerad av landets största islamistiska parti, Saadet.

MALAYSIA
20 demonstranter höll en fredlig demonstration utanför den amerikanska ambassaden i Kuala Lumpur. De ropade ”Allahu akbar!” innan de lämnade över ett brev till ambassadören där de framförde sitt missnöje med filmen.

Och i USA
Så har två universitet, North Dakota State University och University of Texas evakuerats nu på fredagen. Det sistnämnda hade bombhotats av en person som sa sig tillhöra al Qaida. Anledningen till evakueringen i North Dakota är i nuläget inte känd.

FOTNOT: Det är väldigt många av er som kommenterar den här artikeln. Diskussioner är bra. Hets mot folkgrupp, attacker mot enskilda individer och rent förtal är det inte. Det är till och med olagligt. Jag tycker om att kommentarsfältet på den här bloggen är öppen. Håll tonen på en nivå så att den kan fortsätta vara det. 

 • Tjänstgörande redaktör: Ellinor Brenning, Lukas Jakobsson, Tobias Johannesson, Rebecka Rakell
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB