Startsida / Inlägg

Don’t ask, don’t tell – Ett år senare

av Carina Bergfeldt
Sergeanten Brandon Morgan blev en av de allra första soldaterna som öppet kunde kyssa pojkvännen Dalan Wells när han kom hem från sin tjänstgöring i Afghanistan.

STOCKHOLM. Fråga inte, berätta inte.
Fyra små ord som har påverkat USA:s väpnade styrkor i 17 år. 
I dag är det ett år sedan de bannlystes.

När presidenten höll sitt tal på demokraternas konvent i Charlotte, North Carolina, tog han upp avskaffandet av ”Don’t ask, don’t tell” som en av de bedrifter han var allra stoltast över under sina snart fyra år vid makten.

Don’t ask, don’t tell infördes under Bill Clintons tid som president. Då, 1993, ansågs policyn vara en hygglig kompromiss, eftersom det tidigare hade varit förbjudet för homosexuella att tjänstgöra överhuvudtaget.

Men i och med den nya ”Don’t ask, don’t tell” så fick man alltså vara hur gay man ville – så länge man höll klaffen om det. Man fick inte fråga, och man fick inte berätta. Som sagt, 1993 ansågs detta vara en god idé, och under de följande 17 åren så var manliga soldater som saknade sin pojkvän hemma tvungna att sakna i smyg. Kvinnliga soldater som längtade efter sin flickvän fick inte rusa av fartyget eller planet och kasta sig i sin älskades armar, för den sortens kärlek var inte okej.

Homosexuella som bröt mot policyn, som kysste sina partners eller som berättade att de vara gay, avskedades. Totalt kickades 13 650 personer från sin tjänstgöring mellan 1994 och 2010 av den här anledningen.

FOTO: AP

I januari 2009 lovade USA:s president Barack Obama att avskaffa ”Don’t ask, don’t tell”, vilket alltså skedde för exakt ett år sedan i dag, den 20 september 2011. De efterföljande månaderna kom flera foton på lyckliga par som återförenades. Ett par som fick extra mycket uppmärksamhet var underbefälen Marissa Gaeta och Citlalic Snell som i december blev det första lesbiska paret att kyssas öppet efter en tjänstgöring. Det var 23-åriga Marissa Gaeta som hade tjänstgjort i Centralamerika i 80 dagar och som vann fartygets välgörenhetslotteri och därmed fick äran att bli den första som klev av båten och kysste sin älskade.
– Det känns bra att få vara oss själva, sa paret – som träffades under en vapenövning och som smugit med sin kärlek i två år – efter att kyssen var avklarad.

I samband med årsdagen i dag släppte Barack Obama ett uttalande:

”För ett år sedan i dag stöttade vi grundläggande amerikanska rättigheter genom att formellt upphäva ”Don’t Ask, Don’t Tell”. Homosexuella amerikaner behöver inte längre dölja vem de älskar för att kunna tjäna det land de älskar. Som landets överbefälhavare ser jag hur vår nationella säkerhet stärkts av att vi inte längre förnekas den kompetens som de patrioter har som råkar vara gay eller lesbiska. Att de män och kvinnor som tjänstgör nu kan vara öppna med vilka som är deras familj och vilka de älskar tjänar inte bara individen, utan även gruppen. Det är en av många anledningar till att våra styrkor fortsätter att vara de bästa i världen.” 

Så… grattis alla homosexuella i amerikanska armén, på er ettårsdag av att få vara kär i vem ni vill.

 • Tjänstgörande redaktör: Stefan Sköld, Sandra Christensen, Mattias Kling
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB