Startsida / Inlägg

Filmen som sätter Mitt mitt i hetluften

av Carina Bergfeldt

STOCKHOLM. Aj, aj, aj.
Släppet av videofilmen ovan måste svida rejält för Mitt Romney.
Det är inte populärt att kalla väljare för ”bidragsberoende offer som inte betalar skatt”.

Presskonferensen slängs ihop på ett ögonblick.
– Det var inte elegant formulerat, låt mig säga så mycket, säger huvudpersonen själv.
Mitt Romney befinner sig i Costa Mesa, Kalifornien, och har tidigare på dagen hållit ett tal för stadens mycket stora latinamerikanska befolkning när han istället får skifta fokus efter att vänstertidskriften Mother Jones lagt ut ett klipp där Romney – under ett möte med välbärgade donatorer som betalat 350 000 kronor var för att träffa honom – hörs säga att 47 procent av amerikanerna som stöder Obama är beroende av staten:

– De ser sig själva som offer. De anser att det är statens uppgift att ta hand om dem. De anser att det är deras rätt att få sjukvård, mat, bostad och allt möjligt annat, säger Romney i videon.

FOTO: Reuters

presskonferensen sa Romney alltså att orden han valt ”inte var eleganta”, men att han stod bakom dem.
– Fast jag är säker på att jag skulle ha kunnat formulera mig bättre än jag gjorde i den miljön, sa Romney inne i the Segerstrom Center for the Arts innan han besökte ännu en insamlingsgala till sin ära.

Romney sa också att videon ”inte visade hela hans tal” och att han senare pratade om ”personligt ansvar och regeringens roll”.
– Min kampanj handlar om att hjälpa människor ta eget ansvar. Det finns i slutändan bara en fråga när det gäller det här landet… vilken riktning vill vi att det ska gå? Tror vi på ett land där regeringen står i centrum, där du får mer och mer hjälp, eller tror vi på ett samhälle där det står människor fritt att uppfylla sina drömmar?

Videofilmen som släpptes i går kväll spelades in den 17 maj, i Florida, hemma hos bankmannen Marc Leder i Boca Raton. Journalister hade varit inbjudna till den första delen av kvällen, men på middagen och det efterföljande talet var de inte tillåtna. Videon verkar, enligt Politico, vara filmad från servitörernas plats.
I den pratar Romney om hur han ”aldrig kommer att uppvakta de där 47 procenten som inte betalar någon inkomstskatt för att få deras röster”.
– De betalar ingen skatt. Så vårt budskap om lägre skatter går inte fram. Mitt jobb är inte att bekymra mig om de där människorna. Jag kommer aldrig att övertala dem om att de ska ta ansvar för sina egna liv.

Nu låter det annorlunda:
– Mitt Romney vill hjälpa alla amerikaner som har det svårt och som kämpar med Obamas ekonomi, säger Romneys taleskvinna Gail Gitcho.

…Och Obamas stab har naturligtvis inte varit sena med att fördöma uttalandet. De säger att videofilmen med Romney är ”helt chockerande” och att det bevisar att han är ”en elitist som inte har kontakt med verkligheten”.
– Det är svårt att vara ett helt lands president när man i ett nafs på ett respektlöst sätt har räknat bort halva landet, säger Obamas kampanjansvarige Jim Messina i ett pressmeddelande.

 • Tjänstgörande redaktör: Lina Thorén & Joakim Ottosson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB