Startsida / Inlägg

Michelle Obama hånas på nätet

av Carina Bergfeldt

GÖTEBORG. USA:s första dam vill att skolbarn ska få nyttigare skolmat.
En urbota dum idé tycker elever och lärare vid en skola i Kansas.
De har nu spelat in en egen version av bandet Fun:s låt ”We are young” – och döpt om den till ”We are hungry”.

”Ge mig en andra portion, jag behöver få lite mat i dag… mina kompisar är i kvartersbutiken och köper skräpmat så att de inte förtvinar” sjunger en student.
Lite drastiskt, kan tyckas, men elever, lärare och övrig personal på Sharon Springs school i Kansas är rörande överens… den nyttiga skolmaten som serveras räcker inte för eleverna.

”Give me some seconds, I need to get some food today.
My friends are at the corner store getting junk so they don’t waste away.”

SCHOOLLUNCH26N_4_WEBLagen som de ogillar är ”The Healthy, Hunger-Free Kids Act” som skrevs under 2010 men som först nu börjar implementeras på ett stort antal skolor och som USA:s första dam, Michelle Obama, varit en aktiv förespråkare och talesperson för. Den går ut på att skolluncherna ska bli kalorisnålare. En lunch får numera innehålla max 850 kalorier. När eleverna i Kansas kom tillbaka efter sommarlovet möttes de av en inspelad videohälsning från presidentfrun – som gjort barnfetma till sin hjärtesak – där hon berättade för dem om deras nya luncher.
– Från och med nu så kommer de duktiga människorna som lagar mat i er skola erbjuda en massa nya, fräscha, goda och nyttiga måltider, sa hon.
– Mat som är bra för er, och som är god. Lagen går också ut på att tydligt märka allt som säljs i skolan med antal kalorier, och man har även tagit bort flera produkter som innehåller mycket fett.
Kansasskolans svar på detta är att i refrängen stå och elda upp lagen, och istället för ”Tonight we are young” sjunga om att ”I natt är vi hungriga” då de anser att att portionerna är för små och förnäringsfattiga.

”Tonight, we are hungry. Set the policy on fire. It can burn brighter than the sun.”

Uppdatering 27 september 07.11: Jag fick ett läsarmejl om artikeln ovan. Tyckte att det var intressant, och relevant.
”Jag är en svensk i USA, och jag har en son i skolan här. Min uppfattning om skolluncherna är att de inte är nyttiga alls. Jag vet inte hur andra skolor är här i USA, men i min sons skola serveras typ chicken nuggets, piemento cheese mackor, tortilla, hamburgare eller någon slags skräpmat. De får välja färska grönsaker som är i en liten skål och den består av typ två körsbärstomater, isbergssallad och två små morötter. Frukt: ett äpple eller inlagd frukt som är full av socker. Dricka är juice, vatten, chokladmjölk eller vit mjölk.
Det är svårt att skicka med nyttig mat när det inte finns plats att värma något. Han börjar skolan 7.45 och har lunch 11.45 så han måste ha kylklampar i sin lunchlåda. Detta tycker jag är det största problemet. Hon har en lång väg att gå med nyttigare luncher. Hon måste se till att det finns mer pengar i skolorna för bättre mat, och bättre kök.”
  • Tjänstgörande redaktör: Elin Wieslander, Mikael Hedmark, Jennifer Snårbacka
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB