Startsida / Inlägg

Romney sågas för sin Libyenattack mot Obama

av Carina Bergfeldt
En leende Romney som kritiserar Obama har väckt vrede. FOTO: AP

STOCKHOLM. Det finns tillfällen då man ska prata politik.
Och det finns tillfällen när man bör låta bli.
Många – även i republikanernas läger – anser att Mitt Romney inte har skött den uppdelningen exemplariskt.

Min kollega David Hylander hittade bilden ovan som under natten blivit en stor snackis, och mailade den till mig nu på morgonkvisten. Den är tagen sekunderna efter att Mitt Romney gett Obama svidande kritik för sättet han hanterat den pågående krisen i Libyen och Egypten, som kostat fyra amerikaner livet.

Traditionellt sett brukar presidentkandidater ta det en smula lugnt med kritiken när blod har spillts, men i det här fallet vilade inte Romney på hanen. Redan vid 23-tiden på kvällen den 11 september – den dagen då båda partierna kommit överens om att inte smutskasta varandra – skickade Romneys team ut det första mailet som kritiserade Obama, dock med ett embargo att det inte fick publiceras förrän efter midnatt.

Men Romneys starka reaktioner, där han bland annat sa att Obama ”verkade försvara de som begått de här angreppen istället för att fördöma dem”, har inte tagits emot med öppna armar. När Politico ringde runt till olika högt uppsatta politiker i den republikanska partiet ville knappt någon ställa sig bakom Romneys hårda ord. Representanthusets talman, republikanen  John A. Boehner, ville inte kritisera Obama och senator John McCain gav Hillary Clinton en komplimang för hur hon hanterade situationen. Inte ens vicepresidentkandidaten Paul Ryan ville kommentera det specifikt, utan nöjde sig med att säga att ”amerikaner utsätts för fara när USA visar svaghet” under ett möte i Milwaukee.

Och från demokraternas håll tog man självfallet genast chansen att smutskasta presidentkandidaten för hans ”respektlöshet”.
– Det är en sorglig dag för landet när Romney låter politiska ambitioner gå före sunt förnuft, säger John Kerry till Boston Globe.
– Det ligger inte i vårt lands intresse att börja en onödig politisk strid.

 • Tjänstgörande redaktörer: Sandra Christensen, Alex Rodriguez och Mattias Kling
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB