Startsida / Inlägg

Till Romneys ära: 10 politiska mikrofontabbar

av Carina Bergfeldt

STOCKHOLM. Bland mina kollegor i yankee-doodle-land går diskussionen nu om den här inspelningen av Romney var nådastöten.
Men om man ska tro historien är svaret på den frågan ’absolut inte’.
Politico har gjort en topp tio-lista över tillfällen när mikrofoner var på, när de inte skulle varit det.
Underbar läsning som jag kände mig tvungen att dela med er.
Enjoy.

1. Barack Obama & Nicholas Sarkozy

Satt på G20-mötet i november i fjol och snackade skit om en tredje världsledare, utan att inse att mikrofonerna var på.
”Jag tål inte Netanyahu, han är en lögnare” sa dåvarande franske presidenten Nicolas Sarkozy.
Varpå USA:s president svarade: ”Du är trött på honom… men jag måste ha att göra med honom varje dag”. Ouch.

2. Jesse Jackson

2008 pratade Jesse Jackson i väldigt grafiska ordalag under ett besök på Fox News i Chicago om vad han ville göra med Barack Obama. Det var precis innan sändning som han fastnade på micken när han viskade till Dr Reed Tuckson att han ville ”skära av Obama kulorna” för sättet den dåvarande senatorn pratade om samhällets svarta medborgare. Jackson tvingades senare att be om ursäkt för detta.

3. Mitt Romney

Ja, så var det ju då Mitt som hamnade mitt i hetluften, efter att en video på honom inspelad den 17 maj släpptes för två dagar sedan. I filmen konstaterar han bland annat att ”47 procent av amerikanerna som stöder Obama är beroende av staten” och att ”palestinier inte har något som helst intresse av att skapa fred mella sig och Israel överhuvudtaget.”

4. Barack Obama

Romneys blunder jämförs nu med en liknande pinsam situation som inträffade 2008 när dåvarande presidentkandidaten Obama fastnade på micken under en insamling i San Francisco när han sa att ”när vissa människor blir bittra så håller de fast vid sina vapen, sin religion eller sin antipati gentemot människor som inte är som dem och använder främlingsfientlighet som ett sätt att ventilera sin frustration”.

5. George W. Bush

USA:s 43:e president tycker att den politiske reportern Adam Clymer som då arbetade på tidningen The New York Times är ”ett riktigt jäkla praktarsle”. Vilket han råkade säga till Dick Cheney under sin valkampanj år 2000, när han trodde att mikrofonen var avstängd. Det var den alltså inte. Den snappade också upp svaret från Cheney: ”Oh yeah. Big time”.

6. Vicepresident Joe Biden

I USA är ordet ”fuck” bland det absolut fulaste du kan säga. Så fult att de inte ens kan ha det i text, knappt. Folk blir så upprörda. Så när hälsoreformen som i vardagsmun kallas ”Obamacare” drevs igenom, och Obama efter att ha skrivit under den kramade Joe Biden som viskade ”This is a big fucking deal” blev folk bananas. ”The F-bomb” löd rubrikerna bara minuter senare.

7. Parlamentsledamoten Mike Duvall

I juli 2009 skröt den gifte republikanen Duvall för en kollega i nationalförsamlingen om sina sexuella eskapader med två kvinnor, varav en var lobbyist, utan att inse att mikrofonerna var på. Han berättade bland annat hur en av dem brukade få smisk av honom och hur den ena kvinnan inte visste att han även hade en affär med den andra. Han fick avgå dagen efter att banden publicerades.

8. President Ronald Reagan

Det är inte bara den svenska sångerskan Dilba som skämtar om bomber i USA. 1984 satt president Ronald Reagan och gjorde ljudcheck några minuter innan hans tal som han höll varje vecka till folket. Problemet var att det han sa spelades in av ljudteknikerna som sedan spred detta: ”Ärade amerikaner. Jag är stolt över att kunna berätta för er att jag idag har skrivit under ett lagförslag som kommer att förklara Ryssland fredlöst för all framtid. Vi börjar bomba om fem minuter.”

9. Barack Obama

USA:s president blev tydligen så upprörd när Kanye West stormade scenen på the Video Music Awards efter att Taylor Swift vunnit ett pris som West ansåg att Beyonce skulle haft att presidenten kallade sångaren för ”jackass”. Vita Huset har inte kommenterat utbrottet som ska ha hänt under en intervju CNBC och ABC har bett om ursäkt för att de citerade något som var sagt ’off record’.

10. Senatskandidaten Carly Fiorina

Under en paus i en het debatt så passade republikanernas kandidat Carly Fiorina på att göra narr av sin motståndare, sittande demokratiska senatorn Barbara Boxers, utseende. CNN snappade upp när hon sa ”Men herregud vad är det där håret för något? Snacka om gårdagens mode”. Fiorina förlorade.

 

 

 

 • Tjänstgörande redaktör: Johan Edgar
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB