Startsida / Inlägg

Tio tal – tio höjdpunkter

av Carina Bergfeldt

CHARLOTTE. Det var ett par ögonblick i natt som var otroligt speciella.
Här är tio fraser ur lika många tal när det verkligen var häftigt att antingen se talarens glöd – eller publikens reaktioner (oavsett om man håller med dem eller inte).

Zach Walsh, Iowa-bo som fick sitt genombrott när han under en debatt berättade om sin uppväxt med två lesbiska mammor:
”När jag var 12 och tittade på republikanernas konvent, så minns jag att politikerna sa att man måste skydda det heliga äktenskapet från familjer som min. När jag tittade på tv:n blev jag så frustrerad. Varför tyckte de inte att min familj var en riktig familj?
Guvernör Romney säger att han är emot samkönade äktenskap för att varje barn behöver en mamma och en pappa. Men jag tror att alla barn behöver en familj som är lika kärleksfull och hängiven som min.”

John Lewis, medlem i representanthuset, Georgia:

”Den första gången jag var i Charlotte var 1961, året då Obama föddes. Jag var en av de 13 urpsrungliga ”Freedom Riders.” En unga afroamerikansk kvinna klev av bussen här för att putsa sina skor i ett så kallat vitt väntrum. Hon kastades i fängelse.
Vi andra åkte vidare till Rock Hill, South Carolina. Där försökte jag och en vän, Albert Bigelow, gå in i de vitas väntrum. De misshandlade oss och lämnade oss i en stor pöl av blod.
USA har gjort framsteg sedan dess. Vi är ett annat samhälle än 1961. Det visade vi när vi 2008 valde president Barack Obama. För ett par år sedan sökte en man upp mig i Washington, inspirerad av Obamas seger. Han klev in och sa ”Jag är en av de som misshandlade dig, kan du förlåta mig?”. Jag sa att jag förlät honom och han började gråta. Den här mannen och jag, vi vill inte gå bakåt. Vi vill gå framåt. Bröder och systrar… vill ni också gå framåt?”

Charlie Crist, som var republikansk guvernör i Florida från 2007 till 2011:
”För 50 år sedan så sa Ronald Reagan, vars ändlösa optimism fick mig att börja med politik, att han inte lämnade demokraterna, utan att partiet lämnade honom.
Jag förstår vad han menade. Jag lämnade inte republikanerna, de lämnade mig. Men å andra sidan, som min vän Jeb Bush nyligen sa, hade även Reagan hade varit för resonabel för dagens Grand Old Party.”

Eva Longoria, skådespelerska och vice ordförande för Obamas omvalskampanj:
”Mitt Romney vill höja skatterna för medelklassamerikanen för att kunna sänka sin egen skatt, och min. Det är inte så vårt land fungerar, och det här är anledningen: Den Eva Longoria som en gång vände hamburgare på Wendys, hon behövde skattelättnader. Den Eva Longoria som arbetar med film, hon gör det inte.”

Caroline Kennedy, dotter till JFK:
”Bara i år har ett dussin stater klubbat igenom 40 nya restriktioner som har med kvinnor och deras kroppar att göra. Det är inte den framtiden jag vill att mina och era döttrar ska ha. Vi ska inte gå tillbaka, och ge upp de rättigheterna som vi vann när min far var president. Vi ska få det här landet att gå framåt.”

Jennifer Granholm, tidigare guvernör i Michigan
”Över hela USA så är bilindustrin tillbaka. Varför? Jo, för att när Mitt Romney sa ”Låt Detroit gå i konkurs”… vem satte sig då bakom ratten? Barack Obama! När Amerika förlorade 750 000 jobb per månad, vem stannade då och lät oss lifta med? Barack Obama! När den amerikanska marknaden föll i bitar, vem var det som gick in och snabbstartade motorn? Barack Obama!”

Tidigare presidentkandidaten John Kerry:
Det är inte rättvist att säga att Mitt Romney inte har en inställning i Afghanistanfrågan… han har varenda inställning som finns. Ha var mot att bestämma en tid då vi skulle lämna landet, sen sa han att det var det rätta att göra. Och sen sa han att det kanske var för tidigt. Han sa att det var ”tragiskt att lämna Irak. Sen sa han att det var okej. Han sa att vi skulle ha ingripi i Libyen snabbare. Sedan duckade han för reportrarnas frågor. Sedan sa han att interventionen var för aggressiv. Och sedan sa han att världen var ett ”bättre ställe” för att interventionen lyckades.
Herr Romney, jag har ett tips till dig. Innan du ger dig in i en debatt med Barack Obama om utrikespolitik…  så kanske du ska avsluta diskussionen med dig själv!”

Jill Biden, gift med vicepresident Joe Biden:

”Joe brukar ofta säga till människor att han friade fem gånger inn an jag sa ja, men i ärlighetens namn har jag älskat honom sedan första gången jag såg honom.”

och Vicepresident Joe Bidens kontring:
”Det var värt resan hit bara för att höra mig fru säga att hon alltid har älskat mig… Jilly, Varför fick jag få fråga dig FEM gånger? Men du är mitt livs kärlek och ljuset i mitt liv.”

President Barack Obama:
”Jag låtsas inte att jag erbjuder en lätt lösning. Det har jag aldrig gjort. Ni valde mig inte för att jag säger det som ni vill höra. Ni valde mig för att jag säger sanningen. Och sanningen är att det här kommer att ta tid.”

  • Tjänstgörande redaktör: Hans Österman
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB