Startsida / Inlägg

Valet får vänta – Obama måste vara president

av Carina Bergfeldt
Obama och Clinton. FOTO: AP

STOCKHOLM. Plötsligt hamnade valet i november i skymundan.
Fyra amerikaner dödades i Libyen på onsdagen och Barack Obama fick agera president, inte valkandidat.
– Rättvisa kommer att skipas, sa han.

Tillsammans med Hillary Clinton mötte presidenten presskåren i Vita Husets rosenträdgård, bara timmar efter beskedet att USA:s ambassadör i Libyen, Chris Stevens, 52, dödats tillsammans med tre andra amerikaner i en raketattack mot det amerikanska konsulatet i Benghazi.
Under presskonferensen hyllade Obama Stevens för hans jobb i Libyen och sa att både han själv och Hillary Clinton ”ofta förlitat oss på hans kunskap”.

Christopher Stevens. FOTO: US State Department.

Attacken ska enligt CBS News ha genomförts av en grupp militanta islamister, som hämnd för den nygjorda amerikanska filmen ”Muslimernas oskuld”, som förolämpar profeten Muhammed och bland annat målar ut honom som sexförbrytare.
En av de som ska ha visat den är pastorn Terry Jones från Florida, som tidigare bland annat arrangerat Koranbrännarbål. Ambassadören var på en kort visit i Benghazi när konsulatet attackerades av flera raketer. Det var samtidigt även oroligt i Kairo där demonstranter rev ner den amerikanska flaggan från USA:s ambassad.

– USA är ett land som accepterar allas tro. Det finns absolut ingenting som rättfärdigar den här sortens meningslöst våld. Ingenting. Världen måste stå enad och fördöma den här sortens brutala handlingar, sa Obama och berättade att han tidigt kontaktades av representanter för Libyens regering som fördömde dådet.
Även Hillary Clinton har talat med Libyens president, som säger sig vara bestört och som ”vill hjälpa till på alla sätt han kan” att hitta de skyldiga.
– Det här var en liten och extrem grupps attack. Det var inte en attack vare sig från Libyens folk eller dess regering. Var än Chris och hans team reste i landet, som är svårt präglat av krig och tyranni, behandlades de som vänner, säger hon.

Obama har efter attacken beordrat förstärkt säkerhet vid alla USA:s ambassader och konsulat utomlands, och även skickat medarbetare som anses befinna sig i ”riskzoner” till säkrare ställen.
För även om attacken inte på något sätt har med det amerikanska valet att göra så är det en viktig signal hur presidenten agerar de närmaste dagarna.

En av Obamas viktigaste punkter mot Mitt Romney i valkampen är just dennes inställning till utrikespolitik. Obama har tidigare sagt att Romney ”skjuter först och siktar sedan” och att när man är president ”kan man inte göra så. Man måste tänka över konsekvenserna innan man agerar”. Men att inte snabbt hitta de ansvariga nu, och ställa dem till svars, skulle få Obama att verka som den svaga ledare som republikanerna säger att han är. Det är det sista han behöver mindre än två månader innan valet.

Och Mitt Romney då?
Han skickade blixtsnabbt ut ett pressmeddelande där han fördömde Obamas agerande.
”Jag är djupt upprörd över attackerna mot amerikanska diplomatiska beskickningar i Libyen och Egypten. Det är skamligt att Obama-administrationens första reaktion inte var att fördöma attackerna utan att sympatisera med dem som genomförde attackerna” sa Romney.

 • Tjänstgörande redaktörer: Love Isakson Svensén, Frida Westergård och Nils Höglander
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB