Startsida / Inlägg

Andra – och bättre – oktoberöverraskningar

av Carina Bergfeldt

NEW YORK. Donald Trumps oktoberöverraskning i går hamnar väl kanske inte på en ”topp fem” över de mest spektakulära genom tiderna.
Men det gör däremot de här. 

FOTO: AP

1. Den första så kallade oktoberöverraskningen – när en oväntad sak inträffar i slutet av en valspurt som kastar om reglerna totalt – inträffade i samband med valet 1972 (även om del anser att den första egentligen var det HÄR 1968).
Kampen stod då mellan sittande presidenten Richard Nixon och utmanaren George McGovern – sa Henry Kissinger, som då arbetade som nationell säkerhetsrådgivare, att ”freden var nära” i Vietnam.
McGovern kallade det hela ett ”grymt politiskt bedrägeri” av och för en president som ”inte hade några planer på att avsluta kriget” men folket trodde på Kissinger, Nixon vann och utnämnde sedan Kissinger till USA:s 56:e utrikesminister.

FOTO: AP

2. I oktober 1980 så var överraskningen snarare vad som INTE hände.
Ett år innan USA-valet 1980, den 4 november 1979, togs 52 amerikanska diplomater som gisslan i Iran.
Sittande presidenten Jimmy Carter förhandlade förgäves i ett halvår innan amerikansk militär gjorde ett misslyckat försök att befria gisslan den 24 april 1980, vilken resulterade i att en helikopter och två transportplan kraschade och åtta amerikanska militärer och en civil iranier dog.

Allmänheten gick under valets slutspurt och väntade på en nyhet som aldrig kom – att gisslan var fri – och många politiska analytiker anser att detta var huvudorsaken till att Carter sedan förlorade presidentvalet till Ronald Reagan.
Efter 444 dagar i fångenskap släpptes gisslan i januari 1981, bara några minuter efter att Ronald Reagan tillträdde som USA:s president.

FOTO: AP

3. Iran–Contras-affären uppdagades i november 1986, men den politiska skandalen fick nytt liv bara fyra dagar innan valet 1992 när Casper Weinberger, som arbetat för Ronald Reagan, åtalades för mened. Många menar att detta la ett mörker över även den sittande republikanske presidenten George H. W. Bush som sedan alltså förlorade valet mot Bill Clinton.
Upprörda republikaner anklagade sedan kongressens åklagare, Lawrence E. Walsh, för att ha tajmat det hela för att orsaka maximal skada för Bush. På julafton 1992, bara dagar innan hans tid som president var över, benådade Bush Weinberger innan dennes rättegång hann börja.

FOTO: AP

4. Bara dagar innan valet år 2000, när kampen stod mellan Al Gore och George W Bush, släppte försvarsadvokaten Thomas J Connolly nyheten att Bush år 1976 hade åkt fast för rattfylla i Connollys hemstat, Maine.
Samma eftermiddag kallade Bush till presskonferens och med sin hustru Laura Bush vid sin sida berättade han hur han druckit för mycket en kväll, kört hem och åkt fast.
– Jag är inte stolt över det jag har gjort, men jag lärde mig en läxa, sa han bland annat.
Hur det sedan gick i det valet vet väl de flesta vid det här laget.
Al Gore fick flest röster.
George W Bush vann.

FOTO: al-Jazeera

5. Fyra år senare var det så dags igen. Mindre än en vecka innan valet 2004, i en tid efter 11 september när det var stort fokus på nationell säkerhet och terrorism, kom så plötsligt en hälsning från Usama bin Ladin.

I en video till al-Jazeera talade den dåvarande al-Qaidaledaren direkt till det amerikanska folket om hur ”säkerhet är en viktig pelare i det mänskliga livet”. Swisch sa det så åkte den sittande presidentens gillandesiffror upp med sex procent över en natt, och John Kerry förlorade valet.
– bin Ladin gjorde verkligen George W Bush en tjänst, sa dåvarande CIA-chefen John McLaughlin efter valet.

 

 • Tjänstgörande redaktör: Lina Thorén, Karl Meyer von Bremen, Jennifer Laxén
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB