Startsida / Inlägg

De har inte slutat kampanja, de bara gör det på ett annorlunda sätt

av Carina Bergfeldt

NEW YORK. Efter ett par timmar på Manhattans nedre delar, där mobilen knappt hade mottagning, elen var död och vattnet fyllde gatorna har vi nu tagit oss till ett alternativt universum: Times Square. 
Det finns el.
Det kryllar av turister.
Och även internet funkar hyggligt, så att den här bloggen kan uppdateras.

För det är ju som så att ”bara” för att en storm dragit in över östkusten så ändrar det inte det faktumet att USA väljer en ny president om exakt en vecka.
Och även om man säger att kampanjandet tagit en paus, så är det ju en sanning med modifikation… för kriget om presidentposten pågår för fullt, man har bara bytt spelplan.

Några exempel från dygnet som gått:

1. Mitt Romney gjorde i går morse ett uttalande om att han verkligen ville att människor nu skulle ge pengar till Röda Korset. Det vann han pluspoäng på. Obama skickade ut ett sådant mail till alla sina anhängare senare, och bad om samma sak. Sedan kom även ett mail från USA:s första dam, som också bad alla att ge bidrag.

2. Barack Obama träffade i söndags katastroforganisationen FEMA, Federal Emergency Management Administration, för att prata om hur man bäst ska lösa situationen. Och i går eftermiddag så satte sig även Mitt Romney vid telefonen för att ringa upp en chef på samma myndighet, för ett snack om vilka åtgärder som gjordes.

3. Båda har ställt in sina kampanjmöten. Obama med skälet att han ”måste leda ett land i kris”, Mitt Romney med skälet att det är ”av hänsyn till de drabbade”. Men båda är naturligtvis väldigt, väldigt noga med att skicka pressmeddelanden och verkligen få fram budskapet att VI BRYR OSS INTE OM KAMPANJEN VI BRYR OSS OM MÄNNISKORNA. (Ursäkta versalerna. Ville få fram poängen.)

4. Båda har haft telefonkonferenser med Orkaninstitutet.

5. Båda har skickat sidekicks att ”kampanja” å sina vägnar, fast på lite annorlunda sätt. Michelle Obama har varit i Chicago och pratat Sandy, medan Paul Ryan har bjudit in alla som vill titta att komma och se på när han hjälper till att packa förnödenheter åt de drabbade. Mitt Romney ska själv delta i en möte där syftet är att stötta drabbade.

Som sagt.
Kampanjen pågår.
Det är bara nya regler. Och en ny spelplan.
Allt för att få folket att återigen tänka på den klassiska frågan:
– När USA är i kris, vem av oss litar du mest på att leda landet?

Vad tycker ni?
Hur ser ni på de båda kandidaternas agerande under Sandy?

 • Tjänstgörande redaktörer: Mikael Hedmark, Jennifer Snårbacka och Emelie Perdomo
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB