Startsida / Inlägg

Det där med att vara mormon…

av Carina Bergfeldt

NEW YORK. …Vad innebär det, egentligen?
Och viktigast av allt – kommer det att spela någon roll om USA:s president är mormon?
Frågor som programledaren Bill Maher försöker få svar på – kanske inte helt okonventionellt. 

I Familjen Macahan på 1970-talet höll den snygga systern Laura på att bli bortgift med mormonen Jeremiah.
I Big Love på 2010-talet lever Jeanne Tripplehorns, Chloë Sevignys och Ginnifer Goodwins karaktärer alla med polygamisten Bill Henrickson, spelad av Bill Paxton, i Utah.
Men vid sidan om bilden som målas upp i tv-serierna: av att en del (ett väldigt litet fåtal) mormoner har flera fruar och att man enligt religionen inte ska nyttja alkohol, droger, tobak och kaffe, vad innebär tron?

Det är en fråga som den mycket frispråkige pratshowvärden Bill Maher vid flera tillfällen försökt ta reda på i sitt tv-program. Maher, som öppet stöttar Obama, säger att ”det är viktigt att folk får reda på vad religionen handlar om” och beklagar sig över att ”folk inte fattar när han försöker dra mormonskämt”.

I klippet ovan har han bjudit in en före detta mormon, Walter Kirn, som numera är korrespondent för tidningen The New Republic. På frågan om varför han lämnade tron säger Kirn att kyrkan ville att han – likt Mitt Romney – skulle ut och missionera när han var 18 år. (Romney tillbringade 30 månader i Frankrike) och Kirn säger ”Det är skillnad på att äta McDonalds hamburgare, och att sälja dem… Jag accepterade tron, men ville inte skapa nya mormoner”.

Maher hävdar i programmet även att mormonernas gud är 188 centimeter lång (vilket råkar vara exakt samma längd som Mitt Romney. Det här har jag för övrigt letat efter information som stödjer, men inte alls hittat något om det) och att Gud bor på planeten Kolob. Han vill sedan veta var den planeten ligger.
– Jag är inte säker på att planeten kan ses från våra teleskop, svarar Kirn och förklarar att Mormonismen är en religion som hela tiden utvecklas. Ledaren för regelbundna samtal med Gud och villkoren förändras därför över tid. Som till exempel att man från 1849 trodde att svarta människor var bestraffade med mörk hy för att de var onda, men att detta ändrades totalt 1978.

– Men de tror ju till exempel inte att jungfru Maria verkligen var oskuld? säger Maher. (Även det här har jag inte kunnat hitta, det verkar vara ett Maher-påstående.)
– Det är väl det mest troliga i religionen, svarar Kirn till publikens jubel och fortsätter:
– Mormonerna älskade ju sex så mycket att de skapade månggifte. De skulle inte ha några problem med att Jesus var resultatet av att Maria varit runt lite.

Maher försöker även diskutera mormonernas speciella underkläder som sägs skydda mot djävulen, men där kommer han ingen vart.
Kirn sammanfattar det hela med att ”Nixon var kväkare… han kunde fortfarande bomba Kambodja. Det finns nog ingen president som har varit så religiös som Jimmy Carter. Han tog verkligen med sin baptisttro in i Ovala rummet. Jag tror inte att det finns några fara med Romneys tro. Jag tror att han kommer att hålla sin tro lika privat som president som han gör nu.”

Om man tittar historiskt sett så var Abraham Lincoln deist. Nixon och Hovver var båda kväkare och John F Kennedy var USA:s ende katolske president.
Vad tror ni?
Påverkar religionen den som sitter i Ovala rummet?

 • Tjänstgörande redaktörer: Mikael Hedmark, Sebastian Laneby och Rebecka Rakell
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB