Startsida / Inlägg

Fem sätt som Sandy kan avgöra valet

av Carina Bergfeldt

NEW YORK. Presidentvalskampanjen har tagit en paus här i USA.
I stället sliter strategerna sina hår i förtvivlan för att hitta bästa sättet att hantera orkanen Sandy – ur ett politiskt perspektiv.
Den som kommer på bäst lösning kan vinna valet. 

Det finns en gammal reklamfilm i det amerikanska valet som använts om och om igen. Bilden av en telefon som ringer. Och texten: ”Vem vill du ska svara i den, när den ringer mitt i natten?”

Då var det Kalla kriget-skrämselpropaganda. Vietnamskrigspropaganda. Terroristattackpropagana. Senast var det Hillary Clinton som använde det mot Barack Obama.
Men budskapet är effektivt.
”När det här landet hamnar i en stor nationell kris, vem kommer se till att du har det bäst då?”

I de senaste mätningarna i frågan, som gjordes efter den tredje debatten, vann Obama stort. Cirka 70 procent litade på honom i en nödsituation. 49 procent litade på Romney.

Mitt Romney har lärt sig en läxa efter attacken i Benghazi den elfte september, då han snabbt som blixten skickade ut ett pressmeddelande efter att fyra amerikaner dödats att det var ”skandal att Obamaadministrationen lät det hända”.
Det blev ett av hans största bakslag hittills under kampanjen.
Folk vill inte ha en gnällspik, de vill ha en ledare.
Den här gången låter det annorlunda från Team Romney.
– Det enda guvernör Romney bryr sig om är att de som befinner sig i stormens öga ska skyddas, sa hans presskvinna Andrea Saul i går kväll.

Men faktum kvarstår ändå.
Om en vecka och en dag går amerikanarna till vallokalerna för att välja president.
Här är fem sätt som Sandy kan avgöra valet.

1. Kommer Mitt Romneys framfart stoppas?

Det är svårt att se hur stormen kan vara ”bra” för Mitt Romney. Republikanen har kommit i kapp Obama under kampanjens senaste veckor, och till och med tagit ledningen i en del undersökningar, men hans popularitet har inte synts lika mycket i två viktiga stater som i resten av landet: Ohio och Virginia.
Och nu, på grund av stormen, måste han ställa in viktiga kampanjmöten där.

För det finns ju ett uppenbart och väldigt konkret problem med stormen: Den gör det svårt att resa.
Romney skulle behöva tillbringa den sista veckan ivrigt kampanjande i Virginia, Florida, New Hampshire, Wisconsin, Iowa och Ohio. En livsfarlig storm som stoppar flyg sätter käppar i hjulet för hans möjlighet att nå fram till de där sista väljarna som skulle tippa de staterna över till Team Romney.

2. Har Obama en uppenbar fördel av att vara sittande president?

Kort svar: Ja.
…så länge han hanterar krisen på rätt sätt. Sättet som George W Bush hanterade orkanen Katrina anses vara bland de värsta blundrar som en amerikansk president gjort, när det gäller en naturkatastrof. Men det har också resulterat i att ingen sittande president kommer att ta lätt på naturkatastrofer som drabbar landet.

Obama och Craig Fugate på FEMA.

För som sittande president handlar det egentligen bara om en sak: gör jobbet rätt.
Ergo: I går tog Obama sina båda döttrar till kyrkan för söndagsgudstjänst. Efter att han gått med dem hem till Vita huset så hoppade han direkt in i en bil och åkte till FEMA:s huvudkontor, organisationen som hanterar nationella krissituationer. Där satte han sig ned med olika ansvariga och pratade om bästa sättet att lösa situationen. I går undertecknade han sedan dokument om katastroftillstånd i flera stater på östkusten. Han flög till Florida i går kväll för att kampanja i dag, men meddelande sent på kvällen att han ställde in det, och flög i morse raka vägen tillbaka till Washington.

Romneys svar på det hela har varit att fylla sin kampanjbuss i Virginia med en massa förnödenheter, att ha och dela ut till folket om det skulle behövas. Det kan av väljarna antingen ses som en fin insats, eller som en pajig politisk gest. Det är en hårfin skillnad och det vill till att Romney hamnar på rätt sida.

3. Hur påverkas partiernas tv-annonser?

Om man inte har ström kan man inte titta på tv. Då spelar det inte så stor roll att både Team Romney och Team Obama den här veckan hade planerat att sända reklamfilmer med diverse kritiska budskap var och varannan minut. Dessutom är Frankenstorm det enda som folk pratar om, så det vete katten om budskapet ändå hade nått fram.

Snopet för båda kandidaterna, som hade bunkrat upp miljontals dollar för just den här saken, att mata väljarna fram till sista stund med info hur de bör agera den 6 november.

4. Hur påverkar Sandy de som skulle förtidsrösta?

Inte mycket. De flesta staterna som ligger i Sandys väg har inte möjligheten att förtidsrösta. Så är reglerna i bland annat Delaware, Pennsylvania, New York och New Jersey.

5. Kan allvarlig förödelse stoppa Obama i staterna där han leder?

Kanske. Som sagt, man vill se en president som tar kommando i en krissituation, och det kan man få. Men om man tänker sig att orkanen drar in i dag, och människor i viktiga delstater fortfarande inte har ström om en vecka, så kan de mycket väl fråga sig om den andre killen hade skött det annorlunda.
Och vid det laget kommer Mitt Romney garanterat att svara ja väldigt högljutt på den frågan.
Och missnöjda människor kan ändra sig i sista stund.

  • Tjänstgörande redaktör: Lina Thorén, Joakim Ottosson & Elvira S Barsotti
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB