Startsida / Inlägg

George McGovern är död

av Carina Bergfeldt
George McGovern och Bill Clinton för en herrans massa år sedan.

BOCA RATON. George S. McGovern dog i gryningen i morse.
Under en tid då allt handlar om siffror minns man den forne senatorn från South Dakota bland annat för just en siffra: 37 procent.
Han drabbades av ett av de största nederlagen någonsin i ett amerikanskt presidentval.

Året var 1972 och Richard Nixon var på krigsstigen. En av de viktigaste frågorna i valet var just vietnamkriget och hans motståndare, liberalen George McGovern, var så anti kriget man kunde bli. Han hade själv tjänstgjort i andra världskriget och sa att det var det som fått honom att avsky krig. När han gick in i valkampanjen gjorde han det med löftet att stoppa kriget i Vietnam och spara in mångmiljardbelopp på att skära ned på USA:s militära styrkor.

En smutskampanj av sällan skådat slag drog igång inför valet. Motståndsgrupper som kallade sig ”Vem som helst förutom McGovern” jobbade dag och natt för att övertyga allmänheten om hur värdelös han var.
McGovern får det svårt även inom det egna partiet. Han frågar Ted Kennedy, Hubert Humphrey, Edwin Muskie, Walter Mondale och Gaylord Nelson om någon av dem kan tänka sig att bli hans vicepresidentkandidat. Alla säger nej. Till sist erbjuder han jobbet till senatorn i Missouri, Thomas Eagleton.

McGOvern under slutspurten 1972.

Det dröjer inte länge innan även denne hamnar i skottlinjen, när det kommer fram att han en gång i tiden behandlats för depression och att han undergått elchocksterapi för detta. Utåt sett säger George McGovern att han stöttar sin VP ”till 1000 procent”.
Bakom stängda dörrar tvingar han honom att hoppa av och ger i stället jobbet till John F Kennedys svåger, Sargent Shriver. Ett beslut som gjorde att han i allmänhetens ögon såg ut som en opportunist med svårt att bestämma sig. McGoverns ”1 000 procent”-citat klassas fortfarande som en av de värsta grodorna under en valrörelse och det förändrade också kampanjandet för evigt, eftersom alla presidentkandidater efter det har en bakgrundskontroll på sina vicepresidentkandidater som skulle få vem som helst att rodna.
När valdagen väl kom var demokraterna så splittrade som ett parti kan vara, och Richard Nixon vann en jordskredsseger. McGovern fick bara 37 procent av rösterna och han lyckas inte ens norpa sin egen hemstat, South Dakota. De enda två ställen som gav honom sina elektorsröster Washington DC och Massachusetts. Övriga valde Nixon.

McGovern fortsatte med politik även efter nederlaget, men fokuserade på den biten som låg honom närmast om hjärtat: fred. Han jobbade bland annat mycket med hungersnöd och var fram till sin död Goodwillambassadör för FN:s matprogram.

McGovern hade varit sjuk en längre tid när han somnade in i morse, klockan 05.15 på morgonen. Han blev 90 år gammal.
– Vår far levde ett långt liv där han in i det sista kämpade för fred. Han fortsatte att hålla tal och föredrag ända fram till sin 90:e födelsedag i somras, säger McGoverns barn i ett pressmeddelande.

Vi kommer om ett par timmar garanterat att få ett pressmeddelande från presidenten och/eller Joe Biden gällande hans död. Återkommer när så sker.

Uppdatering kl 17.36:

Pling sa det i inkorgen. Från Barack Obama:

George McGovern dedikerade sitt liv till att tjäna det land han älskade.
Han tjänstgjorde i andra världskriget och blev en stridspilot som belönades med medalj för sitt mod. När människorna i South Dakota skickade honom till Washington så blev den här krigshjälten en fredskämpe.
Jag och Michelle ber för hans familj.”

Uppdatering kl 17.53:

Pling sa det i inkorgen. Från Joe Biden:

”Jill och jag sörjer djupt vår vän George McGovern.
Det var en ära för mig att känna honom, tjänstgöra tillsammans med honom, och kalla honom min vän.”

 • Tjänstgörande redaktör: Johan Edgar
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB