Startsida / Inlägg

Gissa vem Colin Powell hoppas vinner?

av Carina Bergfeldt

WASHINGTON DC. Tidigare utrikesministern Colin Powell har sagt sitt.
Republikanen hoppas att vinnaren i valet 2012 blir…en demokrat.
– Jag kommer att rösta på Obama, säger han till CBS. 

När en av George W Bushs närmaste män, Colin Powell, traskade i väg till vallokalen 2008 valde han att inte rösta på partikollegan John McCain. Istället stöttade han Barack Obama. Ett val som Powell tänker göra igen.
– Jag röstade på honom då och jag kommer att stå bakom honom och vicepresident Joe Biden nu också, sa Colin Powell i går till CBS.

Powell prisade sedan Obama för dennes sätt att hantera både ekonomin och Irakkriget.
– Vi borde fortsätta på samma väg som vi går på nu, sa han och tillade att han har ”stor respekt” för Mitt Romney, men att han inte alls håller med honom när det gäller hans skatteplan.
– Dessutom är hans utrikespolitik som ett rörligt mål. Ena dagen känner han starkt för att stanna i Afghanistan, men på måndagen så håller han med om att vi ska dra oss ur landet. samma med Irak. På alla frågor som diksuterades i måndags håller han med presidenten till viss del, men det skiljer sig ganska mycket från hans tidigare åsikter under valkampanjen.

Barack Obama blev tydligen så glad över Powells stöd att han i går morse kastade sig på telefonen för att tacka, skriver CBS.

Någon som däremot inte tyckte att det var så skoj var mannen som Powell alltså valde bort för fyra år sedan, senator John McCain från Arizona. Han ringde istället upp radioprogrammet ”Kilmeade & Friends” på torsdagsmorgonen och uttryckte sitt missnöje.
– Jag är besviken för jag beundrade verkligen Powell en gång i tiden. Vi var vänner. Allt jag kan säga är att general Powell, du har svikit oss och du har svikit det arv du lämnade efter dig som utrikesminister.

Inte heller en av Romneys närmaste män, John Sununu, tyckte att kommentaren var särskilt passande. Men han menade i en intervju med Piers Morgan på CNN att Powells stöd kunde bero på något helt annat.
– När man tittar på Colin Powell så måste man fråga sig om han stöder Obama på grund av sakfrågorna eller om han har en annan anledning.
– Vilken anledning skulle det vara? frågade Morgan.
– Ja, jag tror att när du har någon av din egen ras som du är stolt över att han är president, ja, då förstår jag att Colin står bakom honom.

Kommentaren att Powell bara skulle välja Obama för att de har samma hudfärg fick snabbt liv och det dröjde inte länge innan John Sununu släppte ett pressmeddelande där han förtydligade sin kommentar:
”Colin Powell är min vän och jag har respekt för hans beslut och jag tvekar inte alls på att det är baserat på något annat än sakfrågor” stod det.

Även 2008 anklagades Colin Powell för att hans stöd för Obama berodde på hudfärg. Då var det Rush Limbaugh som kom med anklagelsen.

 • Tjänstgörande redaktör: Stefan Sköld, Sandra Christensen, Emelie Perdomo
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB