Startsida / Inlägg

Gud vill att du ska rösta på Mitt Romney

av Carina Bergfeldt

NEW YORK. Gud vill att du ska rösta på Mitt Romney.
Han hade faktiskt gjort det själv, om han var registrerad.

Det är budskapet från nästan 1 000 predikstolar i dag.
Välkommen till ”Pulpit Freedom Sunday”.

”He’s worthy… worth of all our praise. Worthy, worthy of all our praise.
Christ is risen, Hallelujah.
Give him glory and honor and praise”

Kören, och speciellt mannen som sitter vid pianot och sköter solosången, verkar aldrig vilja sluta hylla herren.
Lovsång efter lovsång spelas i lokalen, en gammal teater med guldmålade väggar och vackra ornament. Först efter en dryg timme kliver pastor Carter Conlon upp i predikstolen i Times Square Church där jag och närmare tusen andra personer har samlats denna dag.
Denna ”Pulpit Freedom Sunday”.
Dagen då över 1 000 präster och pastorer tar lagen – och predikstolen – i egna händer.
Men mer om det snart.

– Praise the lord, säger Pastor Conlon och uppmanar församlingen att läsa från Jeremia 38:6-13 i Bibeln tillsammans med honom. Det handlar, i korthet, om en man som slängs i en brunn.

– Folket var på väg åt fel håll, och det Jeremia hade att säga var obekvämt för många, så de kastade honom i brunnen. Men vi står inför samma situation nu, sa pastorn.

– Vi lever i ett samhälle där man vill mörda ofödda barn och bryta vår tradition att ett äktenskap är mellan en man och kvinna. När man försöker ändra på saker som Gud har bestämt för sitt kungadöme, när man mördar och sprider blod i Guds rike, då får det konsekvenser.

Reagerar ni över ordvalet?

”Pulpit Freedom Sunday” handlar om en skattelagstiftning från 1954 som går ut på att helt skattebefriade organisationer – som till exempel trossamfund och kyrkor – förbjuds från att göra politiska utspel. Och den kristna konservativa gruppen ADF (Alliance Defending Freedom) tycker alltså att det här är dumheter och därför arrangerar de i dag, för femte året i rad, en dag då man uppmanar alla som predikar att berätta exakt var de står politiskt. Första året var de 33 präster och pastorer som skrev på att medverka. I år är det över 1 000 stycken.
– Syftet är att se till att det är pastorn och inte Skatteverket som avgör vad som sägs i predikstolen, säger Erik Stanley, chefsjurist hos ADF.
Man kommer att spela in alla gudstjänster och sedan skicka dem till Skatteverket, så att de har bevis på alla lagbrytare.
– Vi utmanar konstitutionen, säger Stanley.

Budskapet från majoriteten av talarstolarna är idag att man bör rösta på Mitt Romney. Under ett peppmöte för två veckor sedan sa till och med en supporter att ”Gud själv hade röstat på Romney om han bara var registrerad.” Några av de som deltog var Paul Ryan, Rick Santorum och Michelle Bachmann. För prästerna och pastorerna som deltog höll man en workshop hur de på bästa sätt fick fram budskapet.
Pastorn i Times Square Church nämner dock inte den forne guvernören från Massachusetts vid namn, utan pratar bara om att vi måste få bort ”de styrande politikerna som vill tillåta mord på barn”.

20121007-171605.jpgEn av åhörarna är Maria, som inte vill ställa upp på bild eller säga sitt efternamn.
– Jag tycker inte att det var så politiskt, sa hon. Det var bara vad herren ville att han skulle säga.
När vi skakar han tar hon fram en sak i sin väska och insisterar på att jag ska ha dem.
Det är tre bönekort.
– Sprid dem vidare och gud välsigne dig, säger hon och går. (*Här lottade jag ut dem till de första tre som mailade. Grattis Henrik, Markus & Mats. De kommer med posten inom kort.)

20121007-171624.jpgJag går vidare längs altargången och börjar prata med en man, Paul Williams, djupt försjunken i skriften. Inte heller han tycker att budskapet är särskilt provocerande.
– Abort ÄR mord. Synd är synd. Det spelar ingen roll om du stjäl godis i en affär eller om du rånar Fort Knox, du är fortfarande en tjuv och en syndare och det är det pastorn ville få fram. Det här landet är på väg åt fel håll.

Till sist är jag äntligen framme vid sidan av scenen, för att försöka få ett par ord med pastorn själv. Jag ville bara genuint fråga om han anser att Gud vill att man ska rösta på Mitt Romney. Det blir tokstopp hos de artiga och väldigt stora säkerhetsvakterna som står vid sidan av scenen, med snäckor i öronen.
– Det enda pastorn vill är att du ska gå härifrån uppfylld av ande, säger de.
Och med de orden är mitt livs första gudstjänstbesök i New York över.

  • Tjänstgörande redaktör: Petter J Larsson
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB