Startsida / Inlägg

Tre våldtagna kvinnor pratar om valet

av Carina Bergfeldt

DANVILLE. I videon ovan möter vi Diana.
Hon är republikan.
Hon är våldtäktsoffer.
Hon kommer att rösta på demokraterna – på grund av Todd Akin.

Det må vara ett presidentval, men i Missouri pågår striden för fullt mellan Todd Akin och Claire McCaskill om vem som ska bli delstatens senator när folket inte bara väljer president, utan även sin lokala representant, den 6 november.
Och även om Todd Akin tappat en mycket stor mängd röster genom sitt påstående för snart två månader sedan – att en kvinna som våldtas ’på riktigt’ inte kan bli gravid – så har han fortfarande stöd, och de båda politikerna ligger fortfarande hyfsat lika i mätningarna.

Nu har Claire McCaskill minst sagt spelat ut ett otroligt tragiskt trumfkort i kampanjen. I hennes tre senaste reklamfilmer, som alla släpptes i går, talar våldtäktsoffer om en annan plump kommentar som Akin sagt.
Det var när han i en radiointervju fick frågan om vad han tyckte om dagen efter-piller i samband med våldtäkt eller incest som Akin svarade att ”Dagen efter-piller är en slags abort och jag tycker helt enkelt inte att vi ska ha aborter i det här landet.

Jag är en republikan och en abortmotståndare, och ett våldtäktsoffer”, säger en kvinna som identifieras som Diana.
På sjukhuset erbjöds jag akut-p-piller. På grund av min personliga tro så sa jag nej. Men här är en annan sak som jag också tror starkt på: att ingen kvinna någonsin skulle nekas att få göra det valet. Vad Todd Akin sa är förolämpande, men vad han tror är värre. Han vill kriminalisera akut-p-piller. Jag har aldrig röstat på Claire McCaskill, men på grund av Todd Akin kommer jag att göra det nu.

Nästa kvinna som berättar sin historia är Rachel, som utsattes för en brutal våldtäkt för tio år sedan.
– För mig började min väg mot att få tillbaka kontrollen över mitt liv med att jag valde att ta akut-p-piller efter våldtäkten, säger hon.
– Ingen kvinna som står inför det absolut värsta ögonblicket i hennes liv ska förnekas det valet.

Och den sista kvinnan som delger vad hon utsatts för är Joanie.
– Todd Akin har bett om ursäkt för vad han sa… Han må ha sagt förlåt, men jag tror att han visade sitt rätta ansikte där, säger hon.
– Vad han planerar att göra om han blir vald.
– Jag är mamma, abortmotståndare, och jag har överlevt ett extremt brutalt sexuellt övergrepp. Eftersom jag är en kristen kvinna så måste jag förlåta Todd Akin. Men som en väljare kommer jag aldrig att glömma vad han sa.

 • Tjänstgörande redaktörer: Sandra Christensen, Kristina Jeppsson, Elvira S Barsotti och Jenny Åsell
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB