Startsida / Inlägg

”Jag vill också bli president” – Fyra okända kandidater

av Carina Bergfeldt
FOTO/GRAFIK: CBS

BOCA RATON. Medan vi här i Florida värmer upp som bäst inför den tredje och sista presidentdebatten på måndag så förbereder fyra andra kandidater sig för sina minuter i rampljuset.
För även om man väldigt lätt kan tro det (ja, bland annat genom att läsa den här bloggen) så är inte Mitt Romney och Barack Obama de enda kandidaterna i USA-valet 2012.

Hur mycket vet du om libertarianen Gary Johnson? Eller gröna partiets Jill Stein? Känner du till rättvisepartiet, som grundades 2011 av före detta borgmästaren i Salt Lake City, Rocky Anderson? Och vad vet du om konstitutionspartiet och dess ledare Virgil Goode?

Nej, tänkte väl det.
Och det är inte så konstigt.

Med det sättet som USA:s politik är uppbyggt på finns det egentligen bara två partier som är stora nog att ha en rimlig chans i valet: republikanerna och demokraterna. Men totalt är det hela 415 personen som ansökt om rätt att kandidera hos den federala valkommittén. Och ett par stycken av dem kämpar med näbbar och klor för att få synas i mediebruset.

De fyra som jag nämnde ovan kommer på tisdag att mötas i en debatt modererad av Larry King. Man säljer in tillställningen som ett ”tillfälle då allas röster får höras”.

Så.
Vilka är då de här människorna, som också försöker bli USA:s president?

1. Gary Johnson

Har tjänstgjort som New Mexicos guvernör två gånger – som republikan. Vill bland annat minska USA:s militära budget med 43 procent. Vill också göra stora besparingar på Medicare samt byta ut dagens skattesystem mot sitt eget skatteförslag, som han kallar ”FairTax.”
Han är för legalisering av marijuana, anser att homo- och heterosexuella par ska ha samma rättigheter, anser att abort ska vara tillåtet men är mot skärpta vapenlagar. Han vill också sänka åldern då man får dricka alkohol i USA från 21 till 18 år.

2. Jill Stein

Det gröna partiets ledare är en läkare som två gånger har försökt att bli guvernör i Massachusetts. Hon vurmar för ett ”Green New Deal” som enligt henne ”kommer att ta USA ur beroendet av fossila bränslen” och istället öppna för en ny energi, baserad på vind, sol och annat miljövänligt.

För att lösa detta skulle hos bland annat ge stora bidrag alternativt lån med låga räntor till diverse miljöföretag och satsa stora pengar på gröna transportmedel.
I en intervju med CBS News har Stein sagt att hon skulle kunna skrapa ihop 25 miljoner nya jobb som alla har med miljön att göra. Hon vill också att skolgång ska vara gratis.

3. Rocky Anderson

Rocky Anderson fick i april i år en smula nationell uppmärksamhet när han fick stöd av före detta presidentkandidaten Ralph Nader som sa till CBS News att Anderson representerade ”ett alternativ till de allt mer företagsstyrda republikanerna och demokraterna”. Anderson, som en gång i tiden var demokrat, vill höja minimilönen i USA från de 47 kronor och 40 öre per timme som den är på i dag till 68 kronor och 80 öre. Han anser att homosexuella ska få gifta sig, att abort ska vara tillåtet, att USA deltar i för många ”aggressionskrig”. Han vill höja skatterna för de rika, spara ned på militären, är mot dödsstraff och kriget mot droger. Han har ett maxtak på sin kampanj, ingen person får ge honom mer än 100 dollar, för han vill inte känna att han står i skuld till någon. Han vill att George W. Bush ska ställas till svars för ”den diktatoriska makt han utövat i Irak” som bland annat innefattar ”olaga avlyssning, tortyr och kidnappning”.

4. Virgil Goode

Först var Virgil Goode demokrat. Sedan blev han republikan. Nu kör han sitt eget race. Politikern från Virginia har öppet sagt att han gärna tar sig en extra titt på Obamas födelseattest och har mest blivit känd som en ivrig förkämpe när det gäller invandringen. Han vill ha ett staket längs gränsen söderut för att ”stoppa den mexikanska invasionen”. Han skulle också upphäva i princip alla möjligheter att gå green card tills arbetslösheten är nere under fem procent. Han säger att han, om han skulle bli vald, direkt skulle ”kapa varenda kostnad i budgeten”. Han är mot samkönade äktenskap, reglering av vapen och rätten att göra abort. Enligt tidningsmakaren Marvin Hamlett är många av väljarna i Virginia ”lockade av hans resonemang”.

De här fyra debatterar alltså på tisdag.

  • Tjänstgörande redaktörer: Love Isakson Svensén, Emma Lindström och Emelie Perdomo
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB