Startsida / Inlägg

Obama hyllar sitt nordiska arv

av Carina Bergfeldt
Leffe i Minnesota.

NEW YORK. Obama – och alla andra amerikaner – ska vara stolta över sitt nordiska arv.
Det menar presidenten som nu med buller och bång (nåja, ett pressmeddelande i alla fall) berättar att vi idag ska fira ”Leif Erikson Day”.

Meddelandet från Vita huset som precis damp ned i mejlboxen började med texten ”For Immediate Release”.
Viktigt, viktigt.

När man sedan började läsa var det ett pressmeddelande från Barack Obama som i dag, den 9 oktober i Herrens år 2012, ville påminna alla amerikaner om att de ska vara stolta över sitt nordisk-amerikanska arv.

I dag, kära bloggläsare, är nämligen ”Leif Erikson Day”.
Den firas till minne av den norsk-isländske-grönländske sjöfararen och upptäcktsresanden Leif Eriksson, som troligtvis var den förste europén som landsteg i Nordamerika, någonstans runt år 1 000. Och detta vill alltså USA:s president, stolt över sitt nordiska arv, nu fira.

”I dag hyllar vi inte bara Leif Erikson och Nordisk-Amerikansk kultur, utan även alla de män och kvinnor som fortfarande kämpar för nästa stora upptäckt” skriver Obama och konstaterar att det är i Leffes anda som amerikaner i dag alltid vill framåt, uppåt. Mot det okända.

”I dag arbetar USA med enastående innovationer. Vi är i framkant när det gäller forskning och teknologi. Vi genomför expeditioner både på Arktis och Antarktis likväl som att vi skickar robotar att utforska Mars. När vi jobbar för en ljusare framtid ska vi minnas våra förfäder och deras orubbliga motivation, och må vi känna samma upptäckaranda som de gjorde i åren framöver.”

Christian Kroghs målning av hur Leffe upptäckte Amerika.

Obama avslutar pressmeddelandet med att konstatera att han, i egenskap av rollen som USA:s president, ”utropar den 9 oktober 2012 till Leif Erikson Day”.
Han uppmanar slutligen ”alla amerikaner att observera den här dagen med lämpliga ceremonier, aktiviteter och program för att hylla vårt rika nordisk-amerikanska arv.”

Alla förslag på hur amerikanerna på bästa sätt firar denna ofantliga högtid kan lämnas i kommentarsfältet.

Fotnot kl 20.50. En del av er är upprörda att jag skriver ”Leffe”. Det är inte illa menat. Jag kallar Obama för ”The Prez” ibland. Jag tycker att det är okej det också. Men ni som tycker det är att häda den store upptäcksresanden, jag ber om ursäkt. Men jag tar inte bort det. För jag gillar att kalla honom Leffe.

  • Tjänstgörande redaktör: Lina Thorén, Joakim Ottosson & Elvira S Barsotti
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB