Startsida / Inlägg

Obamas panikschema – sju stater på två dagar

av Carina Bergfeldt

BOCA RATON. Med två veckor och två dagar kvar till valet är det jämnare i mätningarna än någonsin. 
Nu går Obama in för slutspurten.
Den är, minst sagt, utmattande.

I dag har Obama absolut ingenting på schemat, annat än att sitta och trycka på Camp David och öva inför den sista debatten mot Mitt Romney som äger rum i morgon natt här i Boca Raton, Florida.

Och man får ju hoppas att han får lite andhämtning, med tanke på det som komma skall. Presidentens stab släppte i dag hans schema för den kommande veckan. Och jösses.

På två dagar besöker Barack Obama hela sju olika stater.
Onsdag till torsdag kommer han att åka till sex olika swingstater; Davenport i Iowa, Denver i Colorado, Las Vegas i Nevada, Tampa i Florida, Richmond i Virginia, Chicago i Illinois (där han för övrigt också ska hinna bli den första presidenten som poströstar) och Cleveland i Ohio, innan han på torsdagskvällen återvänder hem till: Washington DC (som ju inte är en delstat men ett eget litet distrikt med egna elektorsröster, så ja… ni fattar vad jag menar).

Dessutom, säger hans stab, kommer han att sitta på Air Force One mellan anhalterna och personligen ringa runt till väljare som inte har bestämt sig.

Anledningen till den frenetiska sista minuten-kampanjen är fredagens alla mätundersökningar, som visar att det är otroligt jämnt. Enligt Reuters leder Obama med tre procentenheter. PPP uppger att han leder med två procent. Rasmussen visar att det är helt jämnt mellan kandidaterna, att de ligger på 48 procent vardera, medan Rand har fått samma resultat som Reuters, tre procentenheters ledning för Obama.

Men den som stack ut mest, som vi har diskuterat här på bloggen tidigare, är anrika och ansedda Gallups undersökning, som hävdar att om det vore val i dag så skulle Mitt Romney vinna med hela 51 procent av rösterna. Obama skulle få 45 procent.

Gallup började med sina valmätningar 1936 och sedan dess har de bara haft fel tre gånger:

 1. Första gången var 1948, när Gallup sa att Thomas Dewey skull vinna över Harry S. Truman.
 2. Andra gången var 28 år senare, 1976, när de hävdade att Gerald Ford skulle klå Jimmy Carter.
 3. Och tredje gången hade de fel – men ändå rätt – för de sa att George W Bush skulle få flest röster i valet 2000, och som bekant var det ju Al Gore som fick flest röster, även om det var Bush som till sist blev president.
 • Tjänstgörande redaktör: Johan Edgar
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB