Startsida / Inlägg

Stridshjälten och krigsfången

av Carina Bergfeldt

I papperstidningen i dag:

BOCA RATON. Det var en strid som USA:s överbefälhavare var tvungen att vinna.
Och Obama gick till attack direkt – med dräpande oneliners.
Men de militära skämten uppskattades varken av en stridsveteran eller en viss tidigare krigsfånge.
– Fullständigt respektlöst, säger John McCain, 76. 

91-årige Harry Sandlaufer bär sin ”Marine Corps”-keps med stolthet. Det har gått 70 år sedan han som 21-åring skickades som marinkårssoldat till Okinawa, 1942.
De nästföljande tre åren tillbringade han där. Och i Guadalcanal. Och på Guam.
År han aldrig glömmer.
– Det går inte att beskriva den tiden, säger han kort.

Som så många andra veteraner satt han natten mellan måndag och tisdag och tittade på den tredje och sista presidentdebatten som handlade om det han vikt livet åt – landets militära styrkor.
Han såg en stridslysten president, beväpnad med rappa kommentarer. Som när Mitt Romney påpekade att USA:s marinkår numera har den svagaste flottan sedan 1916.
– Du säger att vi har färre skepp än 1916… ja, vi har också färre hästar och bajonetter. Militären förändras. Vi har också något som kallas hangarfartyg, som man landar plan på. Vi spelar inte ”sänka skepp” här, svarade Barack Obama då.
– Jag tyckte att det var onödigt. Och han har fel. Vi behöver en stark marin, säger veteranen.

Han får medhåll från högsta ort. I mediacentret i Boca Raton, bara minuter efter debatten, får Aftonbladet en pratstund med John McCain, den forne presidentkandidaten som själv mötte Obama 2008 – och som under Vietnamkriget tillbringade två år som krigsfånge. Han är märkbart irriterad.
– Jag vet inte varför presidenten ansåg det nödvändigt att behandla sin motpart fullständigt respektlöst, säger McCain och tillägger att Obama ”hade hybris”.
– Att en man som aldrig tjänstgjort i våra styrkor säger det där om hästar och bajonetter… kom igen! Det är dålig smak, inte värdigt USA:s president.
Även Sarah Palin, som kandiderade tillsammans med John McCain för fyra år sedan, var öppet kritisk.
– Presidenten visade hur desperat han är, säger hon.

Men.
Majoriteten av folket gillade Obamas attityd.
Både CBS och CNN genomförde varsin undersökning med 500 väljare som ännu inte bestämt sig minuterna efter debatten. De talade sitt tydliga språk: Presidenten vann överlägset.
Fast enligt Harry Sandlaufer är det en kortsiktig seger baserad på kvicka kommentarer – som kommer att leda till en avgörande förlust i långa loppet.
– Tio stater avgör det här valet. En av dem är Virginia. Den förlorade han nu. De är för stolta över flottan i Norfolk för att någonsin rösta på honom.

Obamas tre bästa kommentarer:

 1. Det gör mig glad att du nu ser al-Qaida som vår största fiende, eftersom du tidigare har sagt att det var Ryssland. 1980-talet ringde. De vill ha sin utrikespolitik tillbaka. Kalla kriget har varit över i 20 år.
 2. Du säger att vi har färre skepp än vi hade 1916… ja, vi har också färre hästar oct bajonetter. Det är så militären ser ut, den förändras. Vi har också något som kallas hangarfartyg, som man landar plan på. Vi spelar inte ”sänka skepp” här.
 3. Varje gång du har sagt vad du tycker, så har du haft fel.

Romneys tre bästa kommentarer:

 1. Jag gratulerar honom till att ha dödat Usama bin Ladin, men vi kan inte hålla på och döda oss ur den här sörjan.
 2. Jag tittar på Ryssland på ett nytert sätt. Jag har inga rosenrosa glasögon på mig när det gäller Ryssland och Herr Putin, och jag kommer absolut inte att säga till honom att han får mer flexibilitet efter valet, jag kommer att hålla honom hårt.
 3. USA är världens hopp. Vi bär en rättvisans fackla som lyser över andra länder.
 • Tjänstgörande redaktör: Johan Edgar
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB