Startsida / Inlägg

Därför stöttar Bloomberg Barack Obama

av Carina Bergfeldt

NEW YORK. Mitt i efterdyningarna av Sandy inträffade en smärre skräll här på ön Manhattan.
Borgmästaren Michael Bloomberg deklarerade i dag officiellt att han stöttar Barack Obama.

För fyra år sedan valde New Yorks oberoende borgmästare, Michael Bloomberg, att inte svara på frågan vem han ville skulle vinna. Men i år har han valt att visa sitt stöd offentligt. Det blev en minst sagt uppmärksammad nyhet här när borgmästaren nu på eftermiddagen skrev på den ekonomiska nyhetssajten Bloomberg.com att han hoppas att president Barack Obama blir omvald för en andra mandatperiod.

Bloomberg säger att Obamas inställning i klimatfrågan är en viktig faktor, särskilt i efterdyningarna av stormen Sandy som drabbat New York hårt. Borgmästaren säger också att Obama har tagit avsevärda steg för att minska koldioxidutsläppen, medan Mitt Romney har backat från de åsikter han hade när han var guvernör i Massachusetts.
– Om 1994- eller 2003-version av Mitt Romney hade kandiderat så är det möjligt att jag hade röstat på honom, då jag, liksom många andra oberoende väljare, skulle summera de senaste fyra orden med ett ord: besvikelse, skriver Michael Bloomberg.
– Men han har ändrat kurs, och den här frågan är alltför viktig.

Borgmästaren tar även upp en annan minst sagt het potatis i valet: kandidaternas inställning till kvinnors rätt att bestämma över sina egna kroppar.
– När jag går in i vallokalen så tänker jag på mina döttrar, och vilken värld jag vill att de ska leva i. En av kandidaterna tror på kvinnors rätt, och att man ska skydda den för framtida generationer. En gör det inte. Det väger tungt för mig.

Bloomberg, som också är en ivrig förespråkare för homosexuellas rättigheter, tar upp även den frågan.
– En av kandidaterna anser att likhet inför lagen när det gäller rätten att ingå äktenskap hör samman med Amerikas konstanta strävan efter frihet. En gör det inte. Jag vill att vår president ska stå på rätt sida av historien.

Barack Obama skyndade sig att skicka ett pressmeddelande där han entusiastiskt tackade för Bloombergs stöd och sa att han var ”hedrad”.
– Jag har djup respekt för Michael Bloomberg och hans ledarskap, och jag uppskattar särskilt det oerhörda jobb han lägger ned just nu för att hjälpa de boende i New York City genom de här svåra dagarna, sa Obama.

 

 • Tjänstgörande redaktör: Lina Thorén, Kristina Jeppsson, Elvira S Barsotti
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB