Startsida / Inlägg

Nio frågor som försvann i valet 2012

av Carina Bergfeldt

NEW YORK. Om ett dygn öppnar vallokalerna.
Därmed är det slut på månader av kampanjande, tre presidentdebatter, en vicepresidentdebatt, otaliga reklamfilmer och tiggarbrev. 
Men det var nio viktiga frågor som aldrig egentligen kom upp till ytan.

1. Drogkriget inrikes:


Irakkriget är i sitt absoluta slutskede, Afghanistan likaså. Men på hemmaplan står USA inför ett lika allvarligt krig: ett krig mot droger.
Av alla som sitter i fängelse i USA sitter över 50 procent för drogrelaterade brott, något som kostar USA 63 miljarder dollar årligen.

2. Drogkriget utrikes:


Den som får jobbet tvingas inte bara hantera situationen inrikes, utan även det faktumet att det i dag pågår ett extremt allvarligt och blodigt drogkrig precis vid gränsen till Mexiko. USA har även börjat påverkas av drogkrig i både Honduras och olika delar av Afrika.

3. Drönarattacker: 


Drönare har använts en hel del under president Obama. Och det är ett vapen som även Mitt Romney står bakom. Bara i pakistan har man använt drönare vid 284 tillfällen. Men användingen är allt annat än okontroversiell. Drönare har vid flera tillfällen både skadat oskyldiga och dödat Amerikanska medborgare utomlands.

4. Den ekonomiska krisen i Europa:


Det pratas naturligtvis mycket om hur usel ekonomin är i USA, men hur vi har det i Europa har jag inte hört ett enda knyst om på de åtta veckor jag har varit här innan valet, trots att även vår kris påverkar det amerikanska folket och deras företag.

5. Utbildning:


Båda herrarna har pratat sig varma om vikten av utbildning, behovet av bra lärare. Men hur de vill att skolan ska se ut skiljer sig på många punkter. Mitt Romney tror på val och konkurren medan Obama anser att lösningen ligger i stipendie och bra tidigt utbildning.

6. Den extrema polariseringen inom politiken:


Obama säger ofta att klimatet i Washington var oväntat hårt. Mitt Romney säger att om han blir president så kommer han att ena alla som Obama inte lyckades ena. Men det är inte bara i Washington som människor delar upp sig allt mer öppet. Den extrema polariseringen måste göras något åt om inte landet ska splittras än mer.

7. De övriga partierna:


Som vi har konstaterat tidigare här på bloggen så är det ibland lätt att glömma att USA faktiskt har fler partier än republikanerna och demokraterna. Skulle det finnas en poäng i att faktiskt introducera ett tredje stort parti? Många människor jag har mött under tiden fram till valet här säger samma sak: de gillar varken president Obama eller guvernör Romney. Kan det vara så att det är dags för Gary Johnson att kliva fram lite?

8. Klimatförändringen:


Klimatförändringen, och regeringens roll i denna, har det knappt talats om överhuvudtaget i valet 2012. Ändå är det ett faktum att det kommer att ha allvarlig påverkan på nästa generation.

9. Homosexuellas rättigheter:


Tidigare i år blev Barack Obama den första presidenten att aktiva stötta att homosexuella skulle ha samma rättigheter som heterosexuella, och att de skulle kunna gifta sig enligt lag. Vid sidan om det har homosexuellas rättigheter knappt nämnts.

  • Tjänstgörande redaktörer: Frida Westergård, Love Isakson Svensén och Nils Höglander
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB