Startsida / Inlägg

Sandy gav Obama fördel

av Carina Bergfeldt

NEW YORK. Stormen har bedarrat över USA.
Och stadigast efter den står Barack Obama.
Nya mätningar visar att presidentens popularitet ökat efter stormen.

Först: En naturkatastrof som har kostat över 100 människor livet är naturligtvis inget annat än just det. En katastrof. Så att ni inte tolkar det på något annat sätt.

Men.
Med det sagt.
…Som jag har berättat tidigare här så visade en undersökning gjord i samband med den tredje debatten att en klar majoritet av det amerikanska folket anser att Barack Obama var den som bäst skulle leda landet om en kris skulle uppkomma.
Well, en kris inträffade.
Och i efterhand kan man konstatera att den av kandidaterna som ”tjänade mest” på tragedin var just presidenten. Hela 78 procent av de tillfrågade i en undersökning säger att presidenten hanterade Sandy på ett bra eller mycket bra sätt.

Medan Mitt Romney i går återupptog sitt kampanjande och reste till Florida så besökte presidenten New Jerseys kustremsa som liknats vid en krigszon. Tillsammans med den uttalade Obamakritikern, New Jerseys republikanske guvernör Chris Christie som sågade Obama vid fotknölarna på det republikanska konventet i Tampa, åkte han runt och träffade drabbade i området.

Anmärkningsvärt är att Christie öppet har hyllat Obama för dennes stöd i efterdyningarna, och berättat att de ”pratat i telefon sex gånger sedan stormen svepte fram”.
– Jag vill säga till er alla att presidenten menar vad han säger när han lovar att ni ska få den hjälp ni behöver, sa Chris Christie till drabbade i går.
– Jag har rest runt med honom i dag. Han bryr sig om er.

I princip samtliga amerikanska medier uppmärksammar i dag ”det märkligaste paret i amerikansk politik” och bilder på när de båda forna fienderna hälsar kärvänligt kablas ut flitigt.
Men den mest publicerade bilden är den som är överst i blogginlägget, på Obama som kramar drabbade Donna Vanzant, ägare till en hårt drabbad marina.
– Det kommer att ordna sig, sa Obama när han omfamnade den rödgråtna kvinnan.
Flera amerikanska sajter menar att just en bild som den kan göra att Obama ”vinner valet”.

De senaste mätningarna visar att sedan stormen bröt ut har stödet för Obama ökat med 0,6 procentenheter, till 47,4 procent, samtidigt som stödet för Mitt Romney minskat med 0,3 procent.
De står båda nu på exakt samma siffra.

 • Tjänstgörande redaktör: Stefan Sköld, Sandra Christensen, Emelie Perdomo
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB