Startsida / Inlägg

Slaget om swingstaterna – Så jämnt, så jämnt

av Carina Bergfeldt
FOTO/GRAFIK: CBS News

NEW YORK. Med två dagar kvar till valet är det ruggigt jämnt i swingstaterna. 
Enligt en ny undersökning av Politico är det för tillfället dött lopp.
Båda kandidaterna har 48 procent av rösterna.

Om 48 timmar har vallokalerna öppnat.
Och tiden fram till dess – och valdagen igenom tills vi har ett resultat – verkar bli en riktig rysare.

Enligt en ny undersökning gjord av Politico får just nu Mitt Romney och Barack Obama 48 procent var av rösterna i swingstaterna. Undersökningen, som är gjord mellan måndag och torsdag den här veckan, baseras på 1 000 svar av sannolika väljare.

Dessutom visar historien av av de som ännu inte bestämt sig, vilket är cirka tre procentenheter, så kommer en stor del till syvene och sist inte att pallra sig till vallokalerna, så på tisdag kommer det helt enkelt att handla om en enda sak för båda kandidaterna: att få dit de sina. Den som får ut flest av sina anhängare i de drygt tio swingstaterna kommer att vinna.

Undersökningen visar dock också att majoriteten av det amerikanska folket – oavsett vem av kandidaterna de håller på – tror att Obama kommer att vinna. 53 procent av de tillfrågade säger att de tror att presidenten kommer att sitta i fyra år till.

En annan sak som är värd att notera i undersökningen är att allt fler börjar gilla Mitt Romney. Från att ha legat cirka tio procent lägre än Obama i gillandemätningar så är de båda nu nästan lika. 51 procent säger att Obama är en hygglig snubbe, medan 50 procent säger samma om Romney.

 • Tjänstgörande redaktör: Mikael Hedmark, Sebastian Laneby
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB