Startsida / Inlägg

Valdagen är här!

av Carina Bergfeldt

NEW YORK. Bara tolv timmar innan vallokalerna öppnade kom de senaste skräcksiffrorna för Obama.
Enligt en rykande färsk Gallupundersökning kommer Mitt Romney vinna valet – med en procents marginal.

Det var den 7 november år 2000 och med bara tio minuter kvar innan vallokalerna stängde, klockan 19.50, visade undersökningar att Al Gore vunnit i Florida, vilket gjorde att han utropades som segrare i presidentvalet.
Flytta fram klockan två timmar – och flytta tillbaka Florida som en osäker delstat.
Flytta fram klockan ytterligare 744 timmar (en månad) – och George Bush utropades av USA:s högsta domstol som vinnare, med bara 537 rösters marginal. Det var första gången på över hundra år som en kandidat valdes till president utan att ha fått flest väljarröster. Senast det inträffade innan var år 1888.

Samma sak kan hända i år.
Loppet är just nu ruggigt jämnt. En Gallupundersökning som släpptes bara tolv timmar innan den första vallokalen öppnade vid midnatt EST (det är Dixville Notch, New Hampshire som öppnar först av alla) visade på en marginell ledning för Mitt Romney, 49 procent mot 48 för Barack Obama just nu, och med ett slutresultat på 50 procent mot 49 procent.

Risken för att det närmaste dygnet blir ett kaos är faktiskt ganska stor.

Det finns tre olika sätt som problem kan uppstå.

 1. Lika många elektorsröster
  För att bli president krävs att man får 270 elektorsröster. Men det finns allt som allt 538 att dela ut, och risken är att båda kandidaterna slutar på 269 vardera. Skulle detta uppstå så är det representanthuset som utser presidenten, vilket i sådana fall högst sannolikt blir Mitt Romney då majoriteten av representanthuset är republikaner. Men om det är Obama som har fått flest röster av folket kan det bli mycket svårt för representanthuset att gå emot folkets vilja och utse Romney. samtidigt är det senaten som utser vicepresidenten, och där är majoriteten demokrater. Det finns alltså en teoretisk möjlighet att Mitt Romney blir president, med Joe Biden som sin vicepresident.
 2. En får flest elektorsröster, en får flest röster av folket
  Detta hände år 2000. Möjligheten finns att Obama får strax över 270 elektorsröster på grund av att det tippar över till hans fördel i flera av swingstaterna, men att en majoritet av folket ändå röstar på Mitt Romney, det är bara att de rösterna kommer ifrån andra delar av landet. En sådan utgång är inte osannolik, och det skulle skapa ramaskri bland republikanerna och ytterligare öka gapet mellan de båda lägren.
 3. Lika i en swingstat.
  Detta är förmodligen ett av de mest sannolika alternativen till hur valet skulle kunna bli en utdragen rysare, och det skulle återigen bli som år 2000, att valet fick lösas av USA:s Högsta domstol. Det räcker med att det skiljer mindre än 10 000 röster i till exempel Ohio för att valet ska bli en tio dagar lång historia. Och när Bush vann i Florida skilde det bara cirka 500 röster. I många av swingstaterna är det ohyggligt jämnt, så en omräkning av rösterna är inte alls osannolikt.

För att lösa ett kommande valkaos har båda kandidaterna redan anlitat varsin toppadvokat. Mitt Romney har valt Benjamin Ginsberg, som var George W Bushs juridiska rådgivare under valet 2000 och Obama har anlitat Robert Bauer, som tidigare under hösten framgångsrikt hjälpt presidenten att skjuta upp vissa av de nya vallagarna som kunde ha gett Romney fördel.

De båda toppadvokaterna sitter redan och förbereder sig för en strid i domstolen, om det skulle sluta där.
Men det, är i sådana fall, en annan historia.
Nu fokuserar bloggen på ett dygn av mastig valbevakning.

Häng med!

 • Tjänstgörande redaktör: Jennifer Snårbacka, Mikael Hedmark, Fred Balke
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB