USA-valsbloggen

Med Per Bjurman

Startsida / Inlägg

En ny vinkel på Angle…

av Per Bjurman

Hamnar på Sharron Angle-möte i ett ballroom på JW Marriott i Vegas
Åh, dessa ballrooms – till dem hyser jag en alldeles särskild hatkärlek efter valrörelsen 2008, då det kändes som jag tillbringade mer tid i såna än i min egen säng
Ballroom är den amerikanska versionen av våra konferensrum, finns på alla större hotell och de tjänstgör sedan urminnes tider som hemvist för allsköns politiska möten.
De ser i princip likadana ut oavsett om man kommer till New Hampshire, Nevada, Illinois, Louisiana, South Carolina eller Idaho. Framförallt är alla utrustade med en enorm heltäckningsmattor  i mönster som måste vara framtagna för att väcka liv i bakfulla konferensdeltagare.
Den vi får trampa på tillsammans med Sharron Angles anhängare är chockerande styggelse beige, brun och senapsgult. Den skulle kunna ersätta water boarding som effektivt tortyrmedel.
Men mitt i all anskrämlig känns den, för att citera George Clooney i ”Up In The Air”, som en varm påminnelse om att jag är hemma…
* * *
Obama rejsar nu lika nästa hårt som under slutspurten för precis två år sedan
Han var i San Francisco och Seattle idag, kommer hit i morrn och ska – förkunnade Vita huset för några timmar sedan  – besöka Pennsylvania, Connecticut, Ohio och Illinois kommande vecka.
First ladyn Michelle, å sin sida, åker hit till Nevada nästa helg och Bill Clinton är på så många ställen hela tiden att ingen riktigt kan hålla ordning på honom.
Det säger något om hur desperat administrationen, och Vita huset, börjar bli.
* * *
Mötet idag, som Sharron Angle genomförde ihop med representanthusets förre talman Newt Gingrich, handlade officiellt om hur nya jobb ska skapas – och det är ett ämne med resonans i en delat med femton procents arbetslöshet.
Därför kändes det något märkligt att publiken till drygt tre fjärdedelar bestod av människor som gick i pension för tre decennier sedan.
Vi såg knappt någon under 75.
– Men det är den arga Tea Party-rörelsen. Så här ser den ut, påstod en kollega från en lokal tv-station.
Nå, idag var den mest arg över att det inte fanns tillräckligt stolar och att åtskilliga av de grånande aktivisterna tvingades stå!
* * *
Tidigare under dagen stod jag själv på en trottoar i Henderson – medelklass-gemytlig förort en knapp halvtimmes bilväg från ”Strippen” – och tittade på egenartade kampanjskyltar när självaste Stefan Åsberg från SVT hoppade ur en SUV tvärs över gatan.
Han bar bruna boots, trång jeansskjorta och dyra solbrillor.
– Jag hör hemma här jag, meddelade han med en salt blick mot de rödbruna bergen i öster.
Fast så säger Gävle-bor i allmänhet var de än kommer.
* * *
Newt Gingrich, som ni kan räkna kallt med att få höra mer av i den republikanska primärvalen om två år, talade om att han förstår att Nevada brinner av längtan efter att få ersätta Harry Reid med någon som kan göra mer för sin delstat.
– Ni har femton procents arbetslöshet, fler utmätningar än någon annan, rekord och så har ni senatens majoritetsledare. Det borde ha gett er mer, om man säger så, skrockade den säregna keruben från Harrisburg.
Sen gick han till våldsamt angrepp mot ”socialistiska, sekulära européer” – såna Obama tydligen vill förvandla varje stackars amerikan till – och vi från andra sidan Atlanten kunder inte låt bli att känna oss lite förolämpade.
* * *
Taliban Dan, är han bekant?
Well, det är  så republikanen Daniel Webster kallas i valrörelsens hittills mest lumpna och smutsiga tv-attack.
Den demokratiske motståndaren i kampen om Floridas åttonde kongressdistrikt, Alan Grayson, har klippt ihop några Webster-citat från bibeln och fått det att till att han anser att kvinnor inte ska ha rätt att begära skilsmässa.
Det leder sen till slutsatsen att Webster är – just det – Taliban Dan.
Amerikansk politik kan vara något motbjudande ibland.
* * *
När man skriver om någon som heter Angle vill man, avslutningsvis, gärna ha en bra vinkel…

Information

Denna blogg är inte längre aktiv. För en lista på aktiva bloggar, gå till bloggar.aftonbladet.se.

Sök

Arkiv

Kategorier

  • Tjänstgörande redaktörer: Love Isakson Svensén, Frida Westergård och Nils Höglander
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB