Startsida / Inlägg

Frank Gaffney, 62, är ”hjärnan” bakom Trumps utspel om muslimer

av Staffan Lindberg

gaffneyEn sak står allt mer klart i den amerikanska presidentvalskampanjen. Donald Trump är fixerad av islam och muslimer. Här är några av hans senaste förslag:

”Vi ska stänga moskéer” (14 november)

”Muslimer ska tvångsregistreras i databas” (15 november)

”Alla muslimer ska förhindras att komma in i USA” (7 december)

Den 69-årige Trumps hätska, och av många ansedda som islamofobiska, uttalanden kan tyckas vara sprungna i stunden och allt annat än genomtänkta. Så är inte fallet. När Donald Trump påstår att var fjärde amerikansk muslim tycker att våld mot amerikaner i USA är en rättfärdigad del av global jihad och att hälften tycker att amerikanska muslimer själva borde få välja om de vill leva under sharialagar är siffrorna inte tagna ur luften.

Så varifrån kommer de?

Svaret: från tankesmedjan Center for Security Policy, CSP. Och dess grundare Frank Gaffney, 62.

Gaffney arbetade på 1980-talet med försvarsfrågor under Ronald Reagan. Därefter grundade han CSP, som snart gjorde sig känt för sina krav på mer pengar till försvaret och bomber över Mellanöstern. Frank Gaffney har liknat en moské på Manhattan vid en trojansk häst, anklagat Saddam Hussein för att ha legat bakom terrorattacken den 11 september 2001 och antytt att president Barack Obama i själva verket är är muslim.

Med tiden har CSP:s arbete allt mer kretsat kring övertygelsen om att USA förstörs inifrån – av islam. Och Gaffney, som en gång var djupt respekterad i breda kretsar, har stämplats som extremist och islamofob.

Hur är det då med Frank Gaffneys undersökningar av amerikanska muslimers åsikter, som ligger till grund för Trumps påståenden?

Tja, de är minst lika kontroversiella som åsikterna. Undersökningen som ligger till grund för Trumps påståenden i denna text baseras till exempel på 600 svarande, som anmält sig frivilligt över internet. En jämförelsevis mycket liten grupp som inte är representativ USA:s muslimska befolkning.

Frank Gaffney ger Trump trovärdighet och legitimitet. Och får nya, skarpa politiska förslag tillbaka. Så ser växelspelet ut mellan den utpekade islamofoben – och mannen som kan bli USA:s näste president.

 • Tjänstgörande redaktörer: Love Isakson Svensén, Sandra Christensen, Elvira S Barsotti och Nils Höglander
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB