Startsida / Inlägg

”Muslimer är inte brottslingar”

av Karin Lindblom
muslims

Filmen är 2:30 minuter lång. En grupp kedjade fångar i overaller tvingas ned på knä. Välklädda rebeller lyfter vad som ser ut att vara ryska Makarovpistoler mot deras nackar. Så blir rutan svart. Det enda som hörs är ljudet av vapen som osäkras. Så tillbaka till rebellerna – som lägger ned vapnen, drar av sig huvorna och går. Budskapet: ”Muslimer är inte brottslingar”.

Senaste propagandafilmen från Syrien är en av de mer effektiva i genren. Bakom den står rebellgruppen Shamiyafronten, som också kallas Levantfronten. Gruppen strider mot såväl IS som regeringsstyrkor i belägrade Aleppo.

Om alltihop är fiktion, eller om det verkligen är Shamiyarebeller som lägger ned vapnen och IS–sympatisörer som skonas, vet vi inte. Inte heller vad som händer sedan kamerorna stängts av. Syftet är i alla fall tydligt och genomslaget stort. Och påminner än en gång om propagandans betydelse i krig.
 • Tjänstgörande redaktörer: Love Isakson Svensén, Sandra Christensen, Elvira S Barsotti och Nils Höglander
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB