Startsida / Inlägg

Tre artiklar om Syrien du måste läsa

av Nivette Dawod
Smoke rises over the industrial city in Aleppo, Syria February 4, 2016. REUTERS/Abdalrhman Ismail
Kraftig rök syns över Aleppo i Syrien.

Utvecklingen i Aleppo i Syrien just nu är föremål för världsmediers bevakning. Tiotusentals är på flykt sedan striderna intensifierats och många sitter fast vid den stängda gränsen till Turkiet, eftersom grannlandet vägrar ta emot fler flyktingar nu om man inte får mer resurser av EU.

Det spända läget har bland annat utmynnat i otroligt mycket intressant journalistik både inifrån en av världens farligaste platser – och med nyckelpersoner nära president Bashar al-Assad och de oppositionella spelarna.

Efter fem års inbördeskrig tillhör det inte vanligheterna. Därför kände vi att vi måste dela med oss. Här är tre texter du inte får missa:

Syriens hvide hjelme Den danske filmaren, journalisten och författaren Nagieb Khaja har följt hjälporganisationen Vita hjälmarna i Aleppo för danska tidningen Politiken. Aleppo, som en gång var Syriens största stad är mitt i en rejäl bomboffensiv där syrisk militär ämnar återta staden genom att bryta belägringen från islamister och rebellgrupper. Ett skakande reportage om helt vanliga människor som har gjort som främsta uppgift att försöka rädda liv – mitt i ett fullskaligt krig.

Nyhetsbyrån Reuters har fått en exklusiv intervju med en av syriske presidenten Bashar al-Assads närmaste rådgivare, Bouthaina Shaaban, som klargör vad Syriens främsta mål med offensiven i Aleppo är: att säkra gränsen till Turkiet och återta Aleppo. Shaaban lägger också stor (om inte all) skuld på Turkiet för utvecklingen i Syrien. ”Vad som har hänt i Syrien är ”turkisk aggression”, säger hon.

En inblick i den splittrade oppositionens främsta strategikrav på sina allierade, framförallt USA, får vi i en gedigen genomgång av den amerikanska tidningen Politico. Enligt de oppositionspolitiker som tidningen intervjuat (oppositionen, skall sägas, är ett knepigt ord i det här fallet, då det får inbegripa allt från islamistgrupper till moderata politiker) måste USA nu agera mot Assads senaste drag i Aleppo, där han fått hjälp av Ryssland, Iran och shiamiliser. Annars finns det snart ingen opposition kvar. ”Ingen vill att Ryssland och USA ska gå i krig mot varandra, men USA måste säga att det är nog nu”, säger en av oppositionspolitikerna, Hadi al-Bahra.

Ps. Om du mot förmodan missat drönarfilmen över den totalförstörda syriska staden Homs, som filmats av statliga RussiaWorks och sedan gjorts till kortfilm av den brittiska tv-kanalen Channel 4 News finns länk här.

 

 • Tjänstgörande redaktör: Jennifer Snårbacka, Mikael Hedmark, Fred Balke
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB