Startsida / Inlägg

Så grabbar…vad snackar ni om då?

av Nivette Dawod
China's President Xi Jinping (C) and G20 leaders pose for family photo in Hangzhou on September 4, 2016.G20 leaders confront a sluggish global economy and the winds of populism as they open annual talks, but the long war in Syria and the South China Sea territorial dispute hang over the summit. / AFP PHOTO / POOL AND AFP PHOTO / STEPHEN CROWLEY / TT / kod 444
Världsledarna i G20 poserade i söndags för det obligatoriska gruppfotot i Hangzhou i Kina. Det årliga mötet hade en lång agenda med ämnen som den globala ekonomin, det senaste klimatavtalet, kriget i Syrien, populistiska partiers framfart och krisen i Sydkinesiska sjön. Men när Barack Obama försökte prata med kollegorna Erdogan och Putin, som på bilden står och viskar, gick det så där.

G20-mötet i Hangzhou samlar världsledare som USA:s president Barack Obama, Turkiets president Recep Tayyip Erdogan, Rysslands Vladimir Putin och Tysklands Angela Merkel.

Ett perfekt tillfälle att försöka lösa flera av världens oroligheter, förstås.

Lättare sagt än gjort.

Det började framgångsrikt med att Kina och därefter USA godkände det klimatavtal som nåddes i Frankrike i december.

Därefter gick det lite mer trögt.

Obama och Erdogan ska ha mötts i söndags och då diskuterat kuppförsöket i Turkiet i juli. Relationen länderna emellan är frostig, bland annat sedan Turkiet lagt skulden för kuppförsöket på imamen Fethullah Gulen, 75, som lever i exil i Pennsylvania och krävt att han ska utlämnas för att dömas i Turkiet.

– Justitiedepartementet och mitt nationella säkerhetsteam kommer att fortsätta samarbeta med turkiska auktoriteter för att avgöra hur vi ska försäkra oss om att de som genomfört kuppförsök ska ställas inför rättvisa, sa Obama efter mötet.

Samtidigt satte sig utrikesministrarna för USA, John Kerry, och Ryssland, Sergej Lavrov, i möte om det eld upphör som länderna försökt enas om i delar av Syrien. Efter mötet kom Kerry till presskonferensen själv och tvingades erkänna att ”en del svåra frågor” fortfarande delade dem.

Obama satte sig då under måndagen med president Putin för att diskutera samma fråga. Tonen mellan de två världsledarna var uppriktig och oförblommerad, avslöjade Obama. Det liknade ett typiskt affärsmöte, sa han till reportrarna vid sin presskonferens efteråt.

– Vi har haft en produktiv konversation om vad ett riktigt eld upphör skulle innebära, och att vi måste fokusera på våra gemensamma fiender, som terrorgruppen Islamiska staten.

Men det han egentligen menade var att man inte alls är eniga om hur kriget i Syrien ska få ett slut.

– Det är en tuff förhandling, där vi inte lyckats överbrygga de meningsskiljaktigheter på något fungerande sätt. Men våra instruktioner till våra utrikesministrar är att vi måste få fram hjälp till nödställda så fort som möjligt, sa Obama.

Och, om någon undrar varför Angela Merkels blick såg något flackande ut, så kan det ha berott på att hon funderade över resultatet i delstatsvalet, där hon just fått en rejäl örfil.

 • Tjänstgörande redaktörer: Love Isakson Svensén, Frida Westergård och Nils Höglander
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB