Startsida / Inlägg

Emiren av Qatars falk dog – nu är det diplomatisk kris

av Martin Schori

 

ap foto : darko vojinovic : in this photo taken thursday, april 23, 2015, a sparrow hawk looks up after catching a pigeon on a falcon farm, near the northern serbian town of coka. most of the birds end up in the emirates which has a long tradition of falconry. the sport involves trained birds that typically circle above the falconers and take high-speed dives at flushed prey such as grouse. (ap photo/darko vojinovic) photo taken thursday, april 23, 201 serbia breeding falcons photo galler automatarkiverad
Genrefalk. Foto: AP.

Emir Tamim bin Hamad Al Thani, Qatars statsöverhuvud, har (minst) en passion: falkar.

När Vladimir Putin var på besök i gulfstaten tidigare i år överlämnade han just en falk som en gåva till Al Thani.

Tidigare i veckan åkte emiren till Kazakstan på en privat jaktresa. Med sig i bagaget hade han inte mindre än 12 rovfåglar (jakt med falkar, så kallad falkenering, är en flera tusen år gammal tradition i Mellanöstern och Kina).

ap foto : richard drew : emir of qatar sheikh tamim bin hamad al-thani addresses the 71st session of the united nations general assembly, at u.n. headquarters, tuesday, sept. 20, 2016. (ap photo/richard drew) sheikh tamim bin hamad al-than united nations general assembl automatarkiverad
Emir Tamim bin Hamad al Thani talar i FN:s generalförsamling tidigare i år.

Men under resan gick något snett, rapporterar Eurasia.net. Emirens favoritfalk Ali – och ytterligare en fågel – dog medan de satt fast i tullen. Anledningen till att falkarna hölls kvar är att det tidigare förekommit fall där utlänningar tagit in unga rovfåglar till landet, och sedan bytt ut dem mot unga falkar, som sedan säljs vidare. Marknadspriset för en falk kan ligga på så mycket som 150 000 dollar.

Incidenten har nu skapat diplomatiska problem. Emiren har enligt Eurasia.net svurit att aldrig återvända till Kazakstan och hans stab kommer sannolikt också att skicka en formell protest till Kazakstans regering.

 • Tjänstgörande redaktör: Lina Thorén, Kristina Jeppsson & Mattias Kling
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB