Startsida / Inlägg

Hemliga ”ögat” riskerar livet för att blogga inifrån Mosul

av Staffan Lindberg
MOSUL 2016-10-14 A fighter from the Islamic State, formerly known as the Islamic State of Iraq and the Levant (ISIL), mans an anti-aircraft gun mounted on the rear of a vehicle in Mosul July 16, 2014. The banner on the bridge reads: "Welcome to the State of Nineveh; There is no God but God and Mohammad is the Messenger of God". To match Exclusive MIDEAST-CRISIS/IRAQ-MOSUL REUTERS/Stringer /File Photo Photo: / REUTERS / TT / kod 72000
En IS-krigare i Mosul. REUTERS / TT

Hur tror du det känns att vara instängd i Mosul just nu? Att vara terrorgruppen IS fånge samtidigt som din stad beskjuts från varje håll?

Invånarna i IS kalifat lever i en fasa få av oss kan föreställa oss. En skräck vi fortfarande vet ytterst lite om. Rapporterna är få, vilket knappast är förvånande med tanke på tidigare avrättningar av påstådda spioner.

Ändå finns det dem som vågar.

Kort efter IS tog över Mosul i juni 2014 började en hemlig bloggare som kallade sig ”Mosul Eye” lämna korta rapporter. Till en början kretsade det kring vardagslivet inne i kalifatets största stad. Om trafikkaos, matbrist och elavbrott.

Sedan offensivenmot Mosul inleddes i mitten av oktober har tonen förändrats. Nu handlar det mesta om krigsskräcken. Hur IS avrättar misstänkta spioner. Hur de minerar gator och broar. Om en längtan efter befrielse lika starkt som skräcken att dö.

Timme för timme, ibland minut för minut, fortsätter ”Mosul Eye” sin farliga rapportering.

Bakom bloggen, som bedöms vara autentisk, döljer sig en hemlig historiker.

– Jag känner en enorm rädsla för mitt liv. Jag föreställer mig hela tiden att de ska komma på att jag lurat dem och att mitt liv då tar slut på ett ögonblick. Om de tar mig kommer jag och hela min familj att dödas, sa han nyligen i en intervju i New Yorker.

Nyligen skrev han om de tre vanligaste frågorna de uppskrämda Mosulborna ställer sig just nu:

Vem kommer att ta över vår stad? Kommer shiamiliserna att släppas in? Vad kommer att hända med oss?

Här kan du läsa Mosul Eyes blogg. Här kan du följa Mosul Eye på Twitter (engelska och arabiska). Och här finns Mosul Eye på Facebook (engelska och arabiska).

 • Tjänstgörande redaktörer: Frida Westergård, Jennifer Snårbacka och Fred Balke
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB