Startsida / Inlägg

Vår längtan efter ex-presidenter

av Martin Schori
TOPSHOT - (L-R) Former US First Lady Laura Bush, former US President George W. Bush, First Lady Michelle Obama, and President Barack Obama attend the opening ceremony for the Smithsonian National Museum of African American History and Culture on September 24, 2016 in Washington, D.C. / AFP PHOTO / ZACH GIBSON / TT / kod 444
Ex-presidenten George W. Bush och Michelle Obama, flankerad av maken Barack, vid invigningen av Smithsonian National Museum of African American History and Culture i Washington i september. AFP PHOTO / ZACH GIBSON / TT

George W Bush, var han så dålig ändå? Den frågan verkar många amerikaner ställa sig just nu.

För någon som bodde i USA under fem Bush-år känns detta smått ofattbart. Hatet mot honom var enormt och ständigt närvarande, inte minst efter invasionen av Irak 2003, då rekordmånga amerikaner gick ut på gatorna och demonstrerade. Bush kallades korkad, lögnare, redneck och var föremål för otaliga karikatyrmålningar.

bush-lies

Men kanske är det inte så konstigt ändå. Faktum är att amerikanska presidenter är betydligt mer populära efter att de slutat, enligt en Gallup-undersökning. Ronald Reagan, till exempel, ökade sina popularitetssiffror från 53 procent i snitt under sin presidenttid, till 64 procent efteråt (jämför med hur många som nu twittrar om att de saknar Göran Persson under partiledardebatterna).

Att drömma sig tillbaka till en tid som flytt – att bli nostalgisk – är en naturlig och mänsklig känsla. Men också förljugen. Anledningen till att vi tror att det var bättre förr är att vår hjärna helt enkelt sorterar bort de dåliga minnen vi har av en händelse, en person eller en tidsera.

Jag tror ändå att det finns en till anledning till att några blir Bush-nostalgiska i dessa Trump-tider. För hur mycket man än ogillade Bushs politik så var han ändå en klassisk republikan. Som hade det som amerikanerna kallade manners.

Det har inte Donald Trump. Bush styrde USA under den värsta terrorattacken som drabbat landet. Han hade kunnat gå Trumps väg – och kallat på inskränkningar för den muslimska befolkningen i landet.

Det gjorde han inte. Sex dagar efter attentaten i New York och Washington sa han istället: ”Islam är fred”. Samma manners visade hans far – när Bill Clinton kom till Vita huset år 1993 möttes han av denna lapp:

Manners. Det kommer man långt på, även som ledare för den fria världen. Eller kom, kanske man ska tillägga.

 • Tjänstgörande redaktörer: Emma Lindström, Kristina Jeppsson och Elvira S Barsotti
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB