SMHIs varningar
avUnder gårdagen var väldigt kraftig åska över främst Norrlandkusten. Tidningarna rapporterade om hagelkorn stora som femöringar. Jag fick frågan av en journaligt om varför SMHI inte hade gått ut med en varning för detta.
När varnar vi?
När det gäller just väldigt kraftiga regnskurar, åska och hagel är det svårt att gå ut med en varning, då vi ofta inte vet hur kraftiga skurarna kommer att bli. För att vi ska gå ut med en klass 1 varning för regnskurar ska det komma mer än 35 mm på 12 timmar över ett större område. Under gårdagen var det över 35 mm på 12 timmar i Västernorrlands län, dock väldigt lokalt. Åska varnar vi för när vi ser att vi har en stor instabilitet i luften, exempel när två olika luftmassor möts. Varnar vi för åska ingår även lokala varningar för kraftigt regn och kraftiga vindbyar. Hagel är något vi aldrig varnar för, då vi inte kan se det i våra prognoser. Men finns det varning för åska är det inte orimligt att hagel förekommer. Varningarna kan läsas på internet eller höras i radions P1.
Varför varnar vi?
Varningarna görs för att förbereda allmänheten och vissa funktioner i samhället på väntade väderstörningar som kan leda till obehag och ökade resursbehov, t.ex. för att planera personalbehov inom räddningstjänsten vid väntade stormar och för att allmänheten ska veta om de behöver hålla sig inomhus. Vindar, brandrisk i gräs/skog & mark, regn och åska är väder som det kan utfärdas varningar för. Den lägsta nivån gäller väder som kan innebära vissa risker för allmänheten och störningar för en del samhällsfunktioner. Den högsta nivån är mycket extremt väder med stor fara för allmänheten och stora störningar i viktiga samhällsfunktioner. Allmänheten ombeds då att följa informationen på radio och TV.
/Elin