Vädret spelar en viss roll
avDet brukar sägas att vi svenskar bryr oss mer om vädret än något annat folk. Är det så eller är det bara en skröna? Klart är i alla fall att det mycket gärna skulle kunna vara så.
Vädret skiftar mycket hos oss, många är soltörstande efter en lång vinter och det finns även kulturhistoriska anledningar till varför vi borde bry oss mer än andra om vädret.
Det växer helt enkelt inte lika bra här som längre söderut. Visst, Sverige är ett långt land, men i stora delar av landet är sommaren precis så lång, eller lite för kort, att det går att odla.
I söndag talade Gustav Fridolin i Almedalen. Dimman låg tät och kall. I måndags talade Fredrik Reinfeldt. Dimman höll sig ute till havs och solen sken på alla åhörare på gräsplanen. I tisdags talade Lars Ohly och återigen var vädret inte riktigt så mysigt som det kan vara. Ikväll när jan Björklund talar så är det mulet, men vädret är inte så rått som det varit tidigare.
Bild. Fredrik Reinfeldt (i mörk kostym) minuterna innan han håller sitt tal i Almedalen.
Jag har pratat med journalister, arrangörer och andra deltagare om vädrets inverkan under politikerveckan i Almedalen (Visby). I stort sett alla har en åsikt om hur det borde vara och att det var bättre i fjol.
Anmärkningsvärt är dock att många åsikter går isär om vad som är bra respektive dåligt väder. Tex vill de som arrangerar kvällsaktiviteter gärna att det är 25-30 grader på dagen: Då blir det perfekt för dem på kvällen. osv.
Nåväl, även om den täta dimman tidvis är lika blöt som duggregn så har det i all fall inte ösregnat. Det har blåst, men inte så mycket som det kan göra.
Alla i Almedalen kämpar om varandras uppmärksamhet. Ett ordentligt regn skulle ge ordentligt med smolk i bägaren. Dimma och lite diffusa kanter får man nog acceptera.
/Martin