Recept: Potatisgratäng & Kycklingmiddag 313 kcal
avJag som är uppvuxen med en ViktVäktar-mamma, mormor, moster, morbror och en hel drös till, vet att potatisgratäng är totalt förbjudet!
Däremot lever jag tillsammans med en av denna planets största potatisgratäng-fanatiker. Jag fick i uppgift att fixa, inte försöka fixa, utan att lösa det hela, av Christian.
Här är min lösning som fick gott omdöme, trots att det inte var en hel stor form till bara honom och ingen grädde!
Potatisgratäng i portionsform, 1 portion/178kcal
Ingredienser:
100 gram potatis, skalad och tunt skivad
1,25 dl milda mat extra, 4%
1 klyfta vitlök
10 gram ost, 10%
salt och peppar
Gör så här:
Skala och skiva potatisen tunt.
Blanda milda mat extra och vitlök.
Ta en portionsform, ca 2dl stor (säger man så?)
Varva potatis, milda & vitlöksblandningen, krydda med salt och peppar mellan varven.
Toppa med osten, och sedan in i ugnen på 225°C och känn av med sticka när den är klar.
Kycklingfilé med grillkrydda & färsk timjan, 109kcal/portion:
Ingredienser:
100 gram kycklingfilé (=1 portion á 105 kcal, kan ökas på om så önskas. x1,05 kcal/gram)
0,5 msk grillkrydda
färsk timjan
Gör så här:
Vänd först kycklingen i grillkryddan och tryck sedan på en massa färsk timjan. In i ugnen 225°C tills den är genomstekt.
Till detta hade vi, på Christians begäran, BlåBand’s grönpepparsås på pulver. 25 gram/17 kcal samt 20 gram ruccolasallad/17kcal.