De tog en vit månad – det här hände
Dags att sluta dricka alkohol?
Anton Viderlund, 38, och Jessica Söderlund, 41, har testat.
Det här händer när du tar en vit månad.
Produktion: Happy ContentFoto: Patrick Degerman,ShutterstockGrafik: Johan Lindström
För mycket av det goda?
Har det blivit för mycket av det goda under jul- och nyår? Du är inte ensam. Mer än hälften av svenskarna dricker alkohol under julhelgerna, visar en undersökning av Aftonbladet och Inizio. Men nu kan det vara dags med nya vanor. Ett par personer som provat är Anton Viderlund och Jessica Söderlund, Skellefteå, som tagit varsin vit månad. Den förstnämnda dricker alkohol cirka tre gånger i veckan, ett par, tre glas åt gången. Jessica Söderlund dricker bara något glas per månad under vintermånaderna, men mer på enstaka fester och under sommaren.
Alkohol alltid skadligt
Men även om du låter flaskorna stå, och bara smakar ibland, tar din kropp mer skada än du tror, berättar Sven Andréasson, en av landets ledande alkoholexperter.
—Alkohol är alltid toxisk, hur du än vrider och vänder på det. Även om det bara är något glas. Vilket är tvärtemot vad som nästan blivit en allmän uppfattning, om att det är nyttigt att dricka lite grann, säger han.
"Hade ett sug"
Bland annat ökar risken för psykiska besvär, hjärtproblem och skador på hjärnan. Fler än 70 sjukdomar kopplas till alkohol. Men under en vit månad får kroppen en chans att återhämta sig. Det blir ofta en märkbar effekt redan efter några dagar.
— Under första veckan brukar personer som dricker några gånger i veckan känna sig piggare, sova bättre och vara lugnare.
Anton Viderlund bekräftar den bilden.
— Vilken skillnad. Jag upptäckte att jag hade ett sug efter att dricka, vilket var överraskande. Jag började då äta glass och godis istället. En dag åt jag tre glassar på rad. Men jag fick mer energi, sov bättre och kände mig mentalt starkare. Suget släppte efter cirka tre veckor.
Anton Viderlund
Drack te
Under andra veckan påverkade den vita månaden hans arbetsliv till det bättre.
— Jag bor mycket på hotell. Då brukar det bli ett par öl i baren. Det finns inte så mycket att göra annars. När kollegan köpte öl gick jag till matbutiken och handlade te. Då vaknade jag pigg, utan att ha haft några jobbiga och djupa diskussioner kvällarna innan. Samtidigt var det lite tråkigare tidigt på kvällarna.
Sven Andréasson är inte överraskad av hans upplevelser. Här förklarar han närmare vad som sker i kroppen under en vit månad.
Alkoholen alltid närvarande
Jessica Söderlund berättar att den vita månaden gett henne nya tankar.
— Jag tänkte att den var lugn att genomföra då jag ändå inte dricker så mycket. Men den tog en del av min frihet. Jag gick ut med tjejkompisarna under första veckan och hade nog annars druckit vin. Det hade varit mysigt. Samtidigt kunde jag köra hem och var pigg och alert dagen efter. Men man kan känna sig lite tråkig.
Någon vecka senare hade hon anledning att fira efter att ha klarat av ett matteprov.
— Då ville jag ta ett glas bubbel. Även om jag dricker sällan så är ändå alkoholen ofta närvarande i något sammanhang. Jag tänker även på en fest som vi var på, då ett par släpade med sig en bilbarnstol, för att åka taxi hem, för att kunna dricka. Det skulle jag aldrig göra bara för att dricka alkohol. Folk gör mycket för att få dricka.
Jessica Söderlund
Stora skillnader i blodet
Både Jessica Söderlund och Anton Viderlund tog blodprover innan deras vita månader började och efter att de var klara. Jessica Söderlunds prov visade inga skillnader.
— När hon bara dricker någon gång då och då, så ger det inget utslag på ett sådant här test, säger Sven Andréasson.
Att Anton Viderlund haft en vit månad märktes däremot tydligt på blodproverna.
"Gjort honom gott"
Alkoholmarkören CDT, som bland annat ger en vägledning om en person brukat alkohol, sjönk betydligt. CDT motsvarar effekten av nedbrytning av alkohol i blodet. Det tar minst ett par veckor med låg konsumtion för att ett förhöjt CDT-värde ska sjunka till normala nivåer.
— Alkoholmarkören påverkas bara av alkoholen, så att den sjunkit har absolut med hans vita månad att göra.
Dessutom minskade även kolesterolvärdet.
— Kolesterolet kan styras av andra faktorer också, men sannolikt har det med den minskade konsumtionen att göra. Det är ganska klarlagt inom forskningen att man får lägre blodfetter när man drar ned på sitt drickande. Det här visar att den vita månaden har gjort honom gott.
"Ska välja mina fester"
Anton Viderlund tycker att han har fått en annan syn på drickandet efter den vita månaden.
— Alkoholen är nog en extra last för mig, som får konsekvenser. Nu orkar jag städa, tvätta och vara pigg hemma med barnen. Jag kommer definitivt att dricka mindre framöver och välja mina fester. Det är inte värt att dricka så mycket. Jag blir bara sliten och min familj lider av det.
Hur reagerade omgivningen på din vita månad?
— Min fru blev jätteglad och mer avslappnad. Vi hade till exempel julfest på jobbet och då hade jag sagt att jag skulle vara hemma tidigt. Så har jag sagt förut också, men efter att ha druckit har det blivit sent inpå natten och jag har inte hållit vad jag lovat. Vi bråkar mindre nu.
Sammanfattning: Detta hände på 4 veckor
Mer energi. Både Anton och Jessica sov bättre, fick mer energi och kände sig piggare. ”Jag orkar städa och vara med barnen. Vi bråkar mindre hemma”, säger Anton.
Lägre blodfetter. Kolesterolet sjönk – och därmed risken för flera sjukdomar.
Bättre hälsa. Den så kallade alkoholmarkören (CDT-värdet) sjönk också betydligt.
Ny syn på alkohol. ”Jag kommer dricka mindre och välja mina fester framöver”, säger Anton.
För Jessica, som drack mindre redan innan, blev skillnaderna inte lika tydliga.
Testa dig själv - ligger du i riskzonen?
Dra i reglaget
1
2
3
4
Lågriskbrukare:
Du dricker mindre än 9 glas i veckan, och inte fler än tre glas vid varje tillfälle. Men se upp. Så snart du dricker alkohol överhuvudtaget ökar risken för sjukdomar.
Ett glas räknas som 12-15 cl vin eller 33 cl starköl.
Källa: Systembolaget, Vårdguiden