Q&A – löpning
avHar fått en del frågor via mailen om löpning och för er som inte hängt med i Wellness löpsserie så kommer här några snabba frågor och svar med min och Johannas löpcoach Malin Ewerlöf, Enjoy!
Vad är det viktigaste man ska tänka på innan man börjar springa?
– Redan innan man kör igång att träna bör man ha helt klart för sig hur många gånger i veckan man ska springa, vad man ska träna, vilken variation man ska ha och så vidare. Även för en motionär är det viktigt för att får en bra struktur på träningen säger Malin Ewerlöf.
Finns det någonting som heter rätt löpteknik, och hur ser den ut?
– Alla har ett unikt rörelsemönster och att helt lägga om det för att få en perfekt teknik skulle vara alldeles för jobbigt och tidskrävande. Däremot kan man alltid utgå ifrån sitt eget naturliga sätt att springa och sen putsa till småsaker. Framförallt handlar det om att jobba på övningar som stärker upp kroppen när man blir trött eftersom det är då som många tappar sitt löpsteg. Att spänna sig i axlarna eller att man slutar använda armpendlingarna är vanliga misstag.
Och hur är det med foten, ska tån eller hälen ner i marken först?
– Det ideala löpsteget är när man ligger rätt högt på foten, då får du mer kraft, spänst och ett högre knälyft. Problemet är bara att det är mycket jobbigare att springa så vilket gör att de flesta elitlöpare springer lite mer mitt på foten med en tanke på att komma åt det främre hållet.
Vilken annan träning kan hjälpa en att bli en bättre löpare?
Det är viktigt att komma ihåg att löpning handlar om hela kroppen och man har stor hjälp av en bra hållning så att man inte säckar ihop. Många löpare är också svaga i coremusklulaturen och behöver jobba på att stärka upp mage och rygg. Har man ett starkt coreparti så får man naturligt sätt ett bättre löpsteg eftersom man orkar hålla upp kroppen bättre och får mer spänst.