Startsida / Inlägg

Kale

av Julia Fors

Skärmavbild 2011-12-11 kl. 14.32.45.png

 

Om ni läser amerikanska hälsomagasin så har ni säkert sett att de väldigt ofta skriver om ”kale”. Jag hade inte riktigt fattat vad det var tills jag häromdagen kom på att det är grönkål som de menar. Grönkål är ju typisk julmat så passa på att äta lite mer av den här superfooden nu i jul eller gör en smoothie med kokosvatten, banan, mango, babyspenat. Här kommer 7 goda anledningar till att äta grönkål idag!

1. Grönkål är antiinflammatoriskt och hjälper till att förebygga och motverka många sjukdomar, allt från ledvärk till cancer.

2. Det är fiberrikt. Brist på fiber är kopplat till cancer, hjärtsjukdomar och matsmältningsproblem. En portion grönkål innehåller 5 procent av det rekommenderade dagliga intaget av fiber och 2 gram protein.

3. Det innehåller en massa järn: Räknat per kalori, har grönkål mer järn än nötkött!

4.  Grönkål är packad med kalcium vilket är mycket lättare för kroppen atttillgodogöra sig än kalcium från mejeriprodukter.

5. Essentiella fetter spelar en viktig roll för vår hälsa, tex för cellförnyelsen. En portion grönkål innehåller 121 mg omega-3 fettsyror och 92,4 mg av omega-6 fettsyror.

6. Grönkål är en otroligt rik källa av sjukdomsbekämpande antioxidanter samt vitamin A och C.

7. Det är grönt! Grön mat är full av klorofyll vilket gör dem alkaliserande och rengörande för kroppen. Klorofyll ger också kroppen extra med syre som är nödvändigt för friska celler.


 Skärmavbild 2011-12-20 kl. 10.22.53.png