Startsida / Inlägg

Banan & nötgröt

av Julia Fors
gröt.jpg

Börjar som vanligt den här morgonen med gröt. Det är tydligen inte bara jag som upptäckt gröt på senare tid. Enligt en färsk undersökning från Lantmännen så är gröt trendigt just nu och äter svenskarna det ofta till frukost och hela 17 % äter det till och med som lunch några gånger i veckan. 

Det som jag gillar med gröt är att man blir så otroligt mätt. Jag känner direkt skillnad om jag tex äter yoghurt och musli någon dag. Det beror framförallt på att gröten är full av mättande fibrer. Dessutom innehåller det mycket såkallad resistent stärkelse. RS är en kolhydrat som beter sig mer som fibrer i magen och när denna stärkelse passerar genom matsmältningssystemet frigörs fettsyror som hindrar tarmen från att ta upp kolhydrater. Istället bränner du fett från lagrade fettceller.Skärmavbild 2012-02-29 kl. 09.14.59.png

En dl okokta havregryn innehåller 4,6 gram resistent stärkelse, du bör få i dig 15 gram RS varje dag. Lägg till en liten grön banan och du får ytterligare 12.5 gram. 

Banan och nötgröt – recept från carbsloverboken

1 dl fiberhavregryn

1.5 dl vatten

en nypa salt

1 skivad banan

1 matsked med hackade valnötter

1 tesked kanel

Koka upp fiberhavregryn, salt och vatten under omröring och toppa med bananer, valnötter och kanel. Ät med mjölk. Om du gillar jordnötssmör kan du även ta ner en klick i gröten för mer nyttiga fibrer och fetter.

Skärmavbild 2012-02-29 kl. 09.30.10.png

Näringsrik-njutning – två ord som passar bra ihop!

  • Tjänstgörande redaktörer: Love Isakson Svensén, Filip Elofsson och Nils Höglander
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB