kokozpacho
avNär jag kom hem till Stockholm så stod det här budet utanför min dörr. En härlig korg med Vitacoco kokosvatten och massa grönt samt ett recept på en kokosgazpacho som fina Josefine Jäger tagit fram.
Gazpacho är ju en av mina favoriträtter och kokosvatten älskar jag, så denna soppan var jag bara tvungen att testa.
För 2 portioner behöver du;
1,5 avokado, mogen
1 medelstor gurka
3,5 dl Vita Coco kokosvatten, naturellt
1 ekologisk citron, zest* och juice
1 kruka koriander (eller mynta)
1 kruka persilja
40 gram babyspenat, välsköljd
1 dl gräslök
½ grön chilifrukt, urkärnad
Krydda upp:
0,5 tsk havssalt
1 tsk nymald svartpeppar
1-2 krm cayennepeppar/chiliflingor
1. Dela och gröp ur avokadon och hacka gurkan grovt. Tillsätt övriga ingredienser och mixa soppan slät i en blender eller med stavmixer.
2. Om soppan känns tjock, späd med kokosvatten och lite citronjuice. Balansera smaken med salt, peppar, cayenne/chili och eventuellt mera örter.
3. Kyl soppan cirka 1 timme innan servering. Rör sedan om väl och fyll upp i fina skålar eller glas. Lägg i några isbitar och dekorera förslagsvis med gräslök, frön, citronzest och kallpressad olivolja.
Resultatet, en fräsch soppa som blev en grymt bra och renande frukost/lunch efter en sen natt med mycket drinkar. Åt den tillsammans med furitakekrydda på alger och sesamfrön och la resterna av avokadon på finncrisp. Testa!
Och så här ser det ut när Josefine lagar…