Startsida / Inlägg

balansera hormonerna

av Julia Fors

God morgon måndag! Tänkte börja denna veckan med ett lite längre inlägg om hormoner. På senare tid har jag läst en hel del om just hormoner. Och nej, det är inte bara gravida eller kvinnor i klimakteriet som drabbas av hormoner! de är närvarande i alla åldrar. Och för att kroppen ska var i balans så är det viktigt att ens hormoner är i balans. Några av hormonerna som jag tycker är lite extra viktiga att tänka på är följande;

Kortisol. När du stressar, tränar för mycket eller äter för lite frilöser kroppen dessa stresshormoner. De är inget bra att ha för förhöjda kortisolnivåer  eftersom det ger högre blodtryck, blodsocker, sämre immunförsvar. Dessutom verkar det muskelnedbrytande och ökar fettinlagring, speciellt kring magen där fettet är av den extra skadliga sorten.

Så balanserar du kortisol; Träna inte för mycket utan tänk kvalité istället. Längre än entimmes pass är helt onödigt. Ät regelbundet, ca var tredje timme, när du äter oregelbundet eller för lite utsöndras mer kortisol. Försök också stressa ner under perioder då du känner att kortisolnivåerna ökar. Yoga, avslappning hemma eller vad som helst som får dig att slappna av är bra, även massage som frilöser hormonet oxytoxin vilket tar ner kortisolnivåerna. Minska också på kaffe som kan öka kortisolnivåerna.

Östrogen; Östrogen är ett kvinnligt hormon som alla behöver fast i rätt doser. För mycket östrogen ger obalanser som humörsvängningar, PMS, och ökad cancerrisk. Har man östrogendominans i kroppen så kan man också ha typiskt lätt att lägga på sig fett kring lår och rumpa eller ha svårt att bli av med fettet här.

Så balanserar du östrogen; Undvik såkallalde xenoöstrogener som finns i många bekämpningsmedel, dvs ät ekologiskt! Det kan också vara bra att undvika sojaprodukter som innehåller fytoöstrogener som liknar mänskligt östrogen. Att äta mer fibrer och speciellt broccoli är bra eftersom det gör att överflödigt östrogen minskar. Andra livsmedel som reducerar östrogen är; kål, bär, bovete, citrusfrukter, majs, fikon och gröna druvor.

Tillväxthormon. Tillväxthormonet är ett uppbyggande hormon som reparerar och bygger upp muskelmassa och frigörs naturligt från fettdepåer i kroppen. Det har också en positiv effekt på vår totala kroppsenergi, hjärtmuskeln, lungkapaciteten och immunförsvaret.

Så balanserar du tillväxthormonet; När du tränar, sover bra och äter mindre socker så ökar kroppen sitt eget tillväxthormon. För mycket kolhydrater sent på kvällen eller på natten hämmar produktionen  så ett tips kan vara att dra ner på kolhydraterna på kvällen. Hormonet utsöndras också när du styrketränar och sover så försök att få minst 8 h varje natt.

  • Tjänstgörande redaktörer: Filip Elofsson, Alexandra Boskovic och Nils Höglander
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB